cienpies/GettyImages Nőnap Emma Watson Greta Thunberg inspiráló nők Jane Fonda Jane Godall Natalie Portman
2020. március 6.

5 inspiráló nő, akik szerint a lehetetlen nem létezik

A számukra fontos ügyekért vívott folyamatos harcaik miatt garantáltan ott a helyük a példaképeid listáján!

Greta Thunberg

Greta még 2018-ban kezdett el sztrájkolni a klímaváltozás ellen, az azóta eltelt években milliók csatlakoztak a „Fridays For Future” elnevezésű mozgalmához világszerte, és sokakat inspirált változtatásra – miközben olyan emberekkel beszélget a világ megmentéséről, mint David Attenborough vagy Leonardo DiCaprio. A Time Magazin tavaly őt választotta az Év Emberének, ráadásul 17 éves korára másodjára is Nobel-békedíjra jelölték. Ha idén ősszel megkapja az elismerést, akkor Greta Thunberg lesz minden idők második legfiatalabb Nobel-díjasa.

Jane Goodall

Az ENSZ békenagykövete a Roots & Shoots ifjúsági programjának csoportjaival együtt bekapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kampányába, amely 1 billió (azaz 1000 milliárd) fa ültetését tűzte ki céljául erre az évtizedre, hogy felvegyék a harcot a szén-dioxid okozta légszennyezettséggel szemben. A főemlőskutató úgy tervezi, hogy idén 5 millió új fával gazdagítják majd a Földet, és arra biztat mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzá!

Natalie Portman

A színésznő több fronton is harcol: amellett, hogy kislánykora óta vegetáriánus, és küzd az állatok jogaiért, tartott már előadásokat a terrorizmusról vagy a rászoruló családok és közösségek támogatásáról. Sőt aktívan fellép a környezetvédelem és a feminizmus mellett is. Natalie többször is tiltakozott már az ellen, hogy a filmvilágban főként a férfiakat díjazzák, a 2020-as Oscar-átadón például a ruhájára hímeztette azoknak a női rendezőknek a nevét, akiket nem jelöltek aranyszoborra.

Jane Fonda

Bár Jane 83 éves lesz idén, de aktivista munkájával simán lekörözi a nála fiatalabbakat: hónapokig tüntetett a klímaváltozás ellen Washingtonban, és az sem zavarta, hogy le is tartóztatták emiatt. A Fire Drill Fridays kezdeményezéséhez olyan sztárok csatlakoztak, mint Joaquin Phoenix, Martin Sheen, vagy Susan Sarandon – és a hírek szerint Greta Thunberg inspirálta Jane-t erre a tüntetéssorozatra. A színésznő arról is gondoskodott nemrég, hogy felhívja az emberek figyelmét a felesleges pazarlásra: a 92. Oscar-gálán egy olyan ruhájában jelent meg, amit már korábban is hordott nyilvános eseményen.

Emma Watson

A Harry Potter filmek sztárja évek óta a nők egyenjogúságáért vívott küzdelmek egyik fő arca: 2014-ben például megválasztották az ENSZ jószolgálati nagykövetének. Emma folyamatosan járja a világot, hogy felszólaljon az  egyenjogúság mellett, és támogatja a nők elleni szexuális zaklatás miatt létrejött #metoo-t és Time’s Up mozgalmakat. Sőt, még egy olvasóklubot is létrehozott, „Our shared shelf”, azaz „A közös polcunk” néven, ahol folyamatosan feminizmussal foglalkozó műveket ajánl mindenkinek.

Kapcsolódó cikkeink