Werayuth Tessrimuang / EyeEm/GettyImages Home környezetkímélő környezetvédelem mosás
2020. február 7.

5 környezetkímélő tipp mosáshoz

A ruhák tisztítása közel sem környezetbarát folyamat, ezzel talán nem mondunk újat. Szerencsére néhány aprósággal könnyen ‚‚zöldebbé'' teheted a mosást.

Belegondoltál már abba, hogy egyetlen mosással milyen sok energiát használsz el? És abba, milyen nagy mennyiségű vegyszer kerül ilyenkor a lefolyóba? A helyes válasz: túl sok. A következő néhány tipp abban segít, hogyan csökkentsd az ökolábnyomod. Ráadásul nemcsak a bolygónak, hanem a pénztárcádnak is kedvezel velük!

1. Jól válassz mosógépet!

Ha mosógépvásárlás előtt állsz, mindig az energiatakarékos modellek között nézelődj. Ezek nemcsak kevesebb energiát használnak fel, de általában az élettartamuk is hosszabb.

2. Fontos: program és a hőfok

A mosógép a mosáshoz szükséges energia 80-90%-át a víz felmelegítésére fordítja, 10-20%-át pedig a szivattyú és a motor működtetésére. Tehát mindig törekedj arra, hogy minél alacsonyabb hőfokon moss. Például, ha 60°C-os programot indítasz el, 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, mintha 90°C lenne a víz hőmérséklete. Hasonlóan sokat spórolhatsz, ha kímélő programot választasz.

3. Használj mosódiót!

A mosódió egyik legnagyobb előnye, hogy a hagyományos mosószerekkel ellentétben nem tartalmaz foszfátot és tenzideket. Mivel ez az alternatíva növényi eredetű, ezért a mosás alatt semmilyen vegyszer nem kerül a lefolyóba. Akkor is kifejezetten jó választás, ha érzékeny a bőröd!

4. Adj esélyt a mosótojásnak!

A klasszikus mosószerek másik népszerű helyettesítőjével, a mosótojással vegyszermentes és környezetkímélő módon tisztíthatod a ruháidat. A legtöbb mosótojás újrahasznosított anyagból készül és nem tartalmaz káros összetevőket.

5. Készíts saját mosószert!

Nem is gondolnád, milyen egyszerűen összedobhatod a házi mosószered! Ehhez csak négy hozzávalóra lesz szükséged:

 

  • 150 gramm mosószappan
  • 150 gramm szódabikarbóna
  • 200 gramm mosószóda
  • víz
Ebből a mennyiségből 8 liter folyékony mosószert készíthetsz el, kevesebb, mint 1000 forintból.
Kapcsolódó cikkeink
A ruhák tisztítása közel sem környezetbarát folyamat, ezzel talán nem mondunk újat. Szerencsére néhány aprósággal könnyen ‚‚zöldebbé'' teheted a mosást.