Home hulladék hulladékgyűjtés kozmetikum műanyag palack papír szelektív szemét tégely
2020. január 28.

Ezeket tisztázzuk a szelektív hulladékgyűjtésről

Sokszor fogalmunk sincs, hogy a szemetet melyik kukába dobjuk, vagy mit tegyünk vele? Most segítünk!

Egyre fontosabb, hogy környezettudatosan éljünk (https://lookbook.arkadbudapest.hu/igy-termelj-kevesebb-szemetet/), és támogassuk az újrahasznosítást. Csakhogy amilyen könnyen elhatározzuk, annál nagyobb nehézségekbe ütközhetünk, ha helyesen akarunk eljárni. Éppen ezért a legfőbb kérdéseket próbáljuk tisztázni.

Kupakkal vagy kupak nélkül? Ez itt a kérdés!

Ahány embert megkérdezünk azzal kapcsolatban, hogy a műanyag palackokat a kupakjukkal együtt kell-e gyűjteni, annyiféle választ kapunk? Van, aki azt vallja, hogy külön kell válogatni, van, aki pedig azt, hogy ez ne is menjen a szelektívbe. Na de mi az igazság? A legjobban akkor járunk el, ha rajta hagyjuk a palackon. Ugyanis, ha simán a kommunális hulladék közé dobjuk, akkor a környezetet szennyezi, az óceánokba kerül, vagy különböző madarak, halak élelemnek nézik, és megfulladnak tőle. Viszont olyan műanyagból készülnek, amik után nagy a kereslet, így érdemes újrahasznosítani.

Mi legyen a magazinokkal?

Amikor a papírhulladékot válogatjuk, akkor szintén örök dilemma, hogy mi is az, amit a szelektív hulladékgyűjtőbe dobhatunk. Ilyenkor főleg a fényes papírokon akad meg a szemünk, például magazinokon vagy kiadványokon. Pedig ezek is nyugodtan mehetnek a kék színű kukákba a sima újságokkal, füzetekkel, csomagolópapírokkal, borítékokkal, kartondobozokkal együtt. Na és ugyan a pizzásdoboz is karton, de arra ügyeljünk, hogy az a része, ami zsíros lett, a kommunális szemétbe menjen. De ha esetleg a teteje nem lett koszos, akkor azt tépjük le, és mehet a papírok közé.

A nagy üdítős-nyűg

A tejes- és gyümölcsleves dobozok láttán is bizonytalanok lehetünk, hogy melyik kukába dobjuk őket, hiszen a nagy része papírból áll, de tartalmaz alumíniumot és műanyagot is. Ez esetben sajnos nem véletlen a tépelődés, hiszen nincsen egyértelmű szabályozás. Budapest és Győr területén mehet a papírgyűjtőbe, míg máshol általában a sárga kukába. Ha a kék kukába tesszük, előtte mindenképp öblítsük ki (például használt mosogatóvízzel, hogy ne pazaroljuk feleslegesen a vizet), és tapossuk őket laposra, akár a PET-palackokat. A Tetra Pak dobozok kupakjai is kérdésesek, hiszen valahol azt javasolják, hagyjuk nyugodtan rajta, míg máshol azt kérik, hogy inkább a műanyagok közé tegyük. Egy biztos, hogy ez utóbbival nem tudunk nagyot hibázni.

Mennyire öblítsük el?

Amikor joghurtos-, tejfölös poharakat, különböző háztartási flakonokat gyűjtünk, mindenhol azt olvassuk, hogy előtte mindenképp öblítsük el őket. Na de mit jelent ez? Elég, ha kicsit átlögyböljük vízzel, vagy mossuk őket teljesen tisztára? Jó hír, hogy nem kell mosószerrel tisztára súrolni, inkább az a lényeg, hogy ne legyen vegyszeres, zsíros, olajos vagy koszos. Ez a szagok kialakulása és a kézzel válogatók higiéniai szempontja miatt fontos.

Kozmetikumos para

Szerencsére egyre több szépségápolási márka készít olyan tégelyeket (https://lookbook.arkadbudapest.hu/diy-keszitsunk-dekort-ures-kozmetikumokbol/), flakonokat a különböző termékeinek, amelyek újrahasznosíthatóak. Ráadásul vannak olyan üzletek, ahova mi is visszavihetjük a kiürült tégelyeket. Például az ÁRKÁD Budapestben a The Body Shopban, ha legalább öt terméket viszünk vissza, akkor ajándékra is számíthatunk!

Kapcsolódó cikkeink