Dougal Waters/GettyImages Home környezettudatos környezettudatos konyha zero waste zero waste konyha
2020. március 19.

4 hasznos környezettudatos tipp a konyhába

Környezetbarát otthon, apró lépésekkel: így alakítsd át a konyhát a tudatosság jegyében!

Egyik napról a másikra lehetetlen környezettudatos otthont kialakítani. Ha fel szeretnél hagyni a régi, kényelmes szokásaiddal, akkor apró lépésekben haladj! A mosással kapcsolatban már megosztottunk néhány hasznos, környezetkímélő tippet, ezúttal pedig a konyha felé vesszük az irányt.

1. A kevesebb szemét a bevásárlásnál kezdődik

Első lépés: viszlát nejlon! Szerencsére egyre több üzletláncnál figyelnek arra, hogy a műanyag táskákat papírra cseréljék, de a legjobb, ha saját vászontáská(i)ddal érkezel. A textilből készült zsákocskákról se feledkezz meg, hiszen jól jönnek majd, amikor a gyümölcsök és a zöldségek között válogatsz. Ha pedig a fővárosban élsz, látogass el az egyik csomagolásmentes boltba!

2. Tudatos mosogatás

Gondosan ügyelsz arra, hogy ne használj túl sok vizet mosogatás közben? Ez a tudatos tányértisztogatás alapja, de ennél jóval többet is tehetsz a környezetért. Ha az utolsó szivacsod is elhasználtad, ne a klasszikus változatból vegyél egy új csomagot, hanem cseréld le például egy luffa- vagy kókuszszivacsra. Cselekedj hasonlóan, amikor tisztítószert keresel, és válassz ökomosogatószert. Ha pedig a zero waste mellett tennéd le a voksod, készítsd el sajátod: reszelj le egy kis Marseille szappant, öntsd fel négyszer annyi vízzel, és melegítsd meg. Vigyázz, hogy ne forrjon fel! Ha a szappan elolvadt, zárd el a gázt, és adj hozzá egy kis ecetet, illetve néhány csepp illóolajat.

3. Azok a régi szép idők

Emlékszel még a nagyi kockás textilkendőjére, ami mindig ott lógott a kezében? Miért nem búcsúzol el végleg a papír törlőkendőktől és szalvétáktól? Szerezz be néhány csinos konyharuhát és textilszalvétát, amik nem végzik egyetlen használat után a kukában. Az egyik kupacot használd törölgetésre, a másikat pedig az ételek csomagolásához. 

4. Szelektálj jól!

Nagyon sokan gyűjtik szelektíven a hulladékot, de van néhány gyakori hiba, amit többen is elkövetnek:
  1. Ételmaradékos papírt ne dobj a papírgyűjtőbe: a zsíros papír és a műanyag borítások nem valók a papírhulladékok közé!
  2. Ez igaz a használt papírzsebkendőre és szalvétára is, az indok ugyanaz: a papír szennyezett, így már nem hasznosítható újra.
  3. Öblítsd ki a műanyag palackokat: PET-palackok, tisztítószeres flakonok, joghurtos dobozok és társaik ne kerüljenek piszkosan a kukába. Csak néhány másodpercbe telik tisztára mosni őket.
  4. A csomagolás becsapós: nagyon gyakran hevernek olyan kartondobozok a kukában vagy mellette, amiken ott maradt a ragasztószalag. Egy kicsit macerás leszedni, de ennek sincs semmi keresnivalója a papírok között.
  5. Folytasd a szelektálást: ne hidd el, hogy ‚‚felesleges, mert úgyis összeöntik őket”!
Kapcsolódó cikkeink