Catherine Delahaye/GettyImages Home applikációk környezettudatos appok környezettudatosság mobil appok
2020. március 12.

3 mobil app, ami segít, hogy környezettudatosabb legyél!

Kis lépések neked – hatalmas lépés a fenntarthatóságért!

Vezesd az Öko Naplód!

Az Erzsébet Ifjúsági Alap Öko Napló nevű alkalmazása azért nagyon hasznos, mert megmutatja neked, hogy néhány apró mindennapi tetted igazából milyen sokat jelent a Földnek. Tulajdonképpen egy környezetvédelmi játékról van szó, amiben napi 5 kérdés (az energiafogyasztás, az étkezés, a hulladékkezelés, a kemikáliák, a műanyaghasználat, a vásárlás, illetve a vízfogyasztás témakörökben) megválaszolásával felmérheted, mennyit tettél aznap a fenntarthatóságért. (Például, hogy ittál-e palackozott italt?) Sőt, egyszerű és hasznos tippeket is kaphatsz az öko-életmódhoz, amiket gond nélkül beépíthetsz a rutinodba.

Vásárolj a KofaGO-val!

A magyar fejlesztésű KofaGO alkalmazással közvetlenül a termelőktől vásárolhatsz, ráadásul az app csak az ötven kilométeres körzetedben található lehetőségeket mutatja meg neked, ami azért szuper, mert így csökkenthető az ökológiai lábnyomod – nem kell beutaznod az országot azért, hogy beszerezd a számodra szükséges termékeket. Ráadásul a termelők tudják jelölni az alkalmazásban, ha valaminek véget ért a szezonja, vagy kifogytak az áruból, azaz az adatbázisuk teljesen naprakész. A bónuszpont pedig az, hogy sokkal kevesebb hulladékot termelsz, mintha a boltokból a csomagolt termékeket vinnéd haza.

Komposztálj a szomszédaiddal!

Szerencsére egyre nagyobb divat lesz a komposztálás, ami azért fontos, mert ezzel nagy mértékben csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége – az organikus szemét pedig átalakul a növények számára értékes humusszá. Persze a panelrengetegben sajnos nem mindenki tud belevágni a komposztálásba – ezt a problémát orvosolja a „ShareWaste” nevű app. Regisztrálhatsz adományozóként, de házigazdaként is, és megtalálhatod a közeledben azokat, akiknek leadhatod a háztartási hulladékot, vagy azokat, akik éppen neked szeretnének adakozni.

Kapcsolódó cikkeink