ruslanshramko/GettyImages Egészség álmatlanság alvás insomnia kialvatlanság pihentető alvás tippek a nyugodt alváshoz
2020. március 16.

Rosszul alszol? 3 tipp a nyugodt éjszakákért

Az alváshiány sajnos a testi és a lelki egészségedre is kihathat, ezért összegyűjtöttünk neked pár hasznos trükköt, amivel leküzdheted az álmatlan estéket.

Egy-egy rossz éjszaka még nem okoz gondot, de ha tartósan kialvatlansággal küzdesz, annak súlyos következményei lehetnek az egészségedre: az alváshiány depresszióhoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez vagy az immunrendszer gyengüléséhez is vezethet, és ronthatja a koncentrációs képességet. Íme 3 hasznos tipp, amit bevethetsz a forgolódás ellen!

Hűtsd le magad!

Lefekvés előtt érdemes alaposan kiszellőztetned, mert a friss oxigén elősegíti a könnyebb elalvást. Arra is figyelj, hogy ne legyen melegebb 18-22 foknál este a hálószobádban, mert a túl magas hőmérséklet miatt könnyen nyugtalan lehet az éjszakád, ugyanis a testednek is le kell hűlnie ahhoz egy kicsit, hogy el tudj aludni.

A béke szigete

Rend a lelke mindennek, az alvásnak is! Ha káosz uralkodik körülötted, az bizony kihat az estéidre is, hiszen sokkal jobban alhatsz, ha pihentető, nyugodt környezetben fekszel le. Nézz szét alaposan, mit halmoztál fel a hálószobádban, és csak azt hagyd ott, amire tényleg szükséged van – a technikai kütyüket, mint például a laptopod, a tv vagy a mobilod pedig száműzd innen! Ha csak a telefonoddal tudod ébreszteni magad reggelente, akkor lefekvés előtt kapcsolj ki minden értesítést, és tedd jó messze az ágyadtól, hogy ne csekkold az időt és az üzeneteidet, ha felriadsz az éjszaka közepén. Az is fontos, hogy megszüntess minden fényforrást a szobádban éjszaka, mivel a az elalvást segítő melatonin nevű hormon csak sötétben termelődik.

A Csipkerózsika-étrend

Ahhoz, hogy a hercegnőhöz hasonlóan mély álomba szenderülhess, arra is oda kell figyelned, hogy mit eszel és iszol este – ne terheld meg a gyomrod nehéz fogásokkal, mert forgolódni fogsz, sőt akár rémálmokkal is küszködhetsz. Ha pedig koffein- vagy cukortartalmú ételeket és italokat fogyasztasz, azok több órával később is serkentő hatással lehetnek rád, így búcsúzz el tőlük a késő délutáni órákban. Tedd félre elalvás előtt 2-3 órával a cigarettát és az alkoholt is, ugyanis nagyban ronthatják az alvás minőségét. Készíts inkább egy nagy bögre forró kamilla vagy levendulateát, és kortyolgasd el, miközben olvasol pár fejezetet a kedvenc könyvedből.

Kapcsolódó cikkeink
Az alváshiány sajnos a testi és a lelki egészségedre is kihathat, ezért összegyűjtöttünk neked pár hasznos trükköt, amivel leküzdheted az álmatlan estéket.