1989_s/GettyImages Egészség C-vitamin Magnézium vitamin vízben oldódó vitamin zsírban oldódó vitamin
2020. május 13.

Melyik vitamint mikor szedjük, hogy valóban hasson?

Oda kell figyelned arra, melyik napszakban veszed be őket, és arra is, hogy mivel!

A vitaminoknak két típusát különböztetjük meg: vannak zsírban (A, D, E, K) és vízben (B, C) oldódóak. Míg az első csoportba tartozók a májban és a szervezet zsírszövetében raktározódnak el, és kiegyensúlyozott étrend mellett ritkábban szükséges az extra bevitelük, addig például a B- vagy a C-vitamin hamar felszívódik a szervezetünkben, vagy kiürül, ezért minden nap gondoskodni kell a pótlásukról. Azonban egyáltalán nem mindegy, melyiket mikor veszed be, éppen ezért összegyűjtöttük neked a vitaminszedés aranyszabályait!

Legyen C-terved!

Ha a napodat mindig kávéval indítod, akkor a C-vitamin bevételével várj legalább egy órát, ugyanis a koffein hamar kiüríti a szervezetedből – ráadásul 25°C fok felett elindul a lebomlása is, ezért nem érdemes meleg itallal szedned. Az is nagyon fontos, hogy egyél valamit, mielőtt vagy miután megvolt a napi C-vitamin adagod, így könnyebben felszívódhat. Viszont ez az a vitamin, ami segíti a vas felszívódását, ezért ezt is reggel vedd be például egy pohár gyümölcslével – méghozzá éhgyomorra!

Jöhet a déli vitaminbomba?

A magnézium gátolja a vas felszívódását, sőt a C-vitamin felszívódását is nehezíti, ezért ez a vitamin az ebéded mellé passzol – már csak azért is, mert egy kicsit felélénkít a nap második felére! Ilyenkor jöhet a zsírban oldódó D-vitamin is, amit a legtáplálóbb étkezés mellé, olajban, zsírban gazdag étellel a legjobb bevenni, például egy olívaolajos saláta tökéletes erre a célra.

Tedd az esti időpontokat tiltólistára!

Lefekvés előtt már ne vegyél be vitamint, mert gyakran élénkítő hatásuk van, így nehezebben fogsz tudni elaludni. Ugyanakkor a kismamák számára előírt vitaminokat este ajánlott beszedni vacsora mellett, főleg azoknak, akik reggelente hányingerrel vagy rosszullétekkel küzdenek.

Kapcsolódó cikkeink