Per Magnus Persson/GettyImages Home friss levegő növények páfrány pálma szobanövények vitorlavirág
2020. február 24.

5 szobanövény, ami felfrissíti a levegőt a lakásban

Az állandó szellőztetés helyett inkább pakoljuk tele a lakást szebbnél szebb növényekkel.

A szobanövények nemcsak a természet közelségét hozzák el az otthonunkba, hanem szó szerint megváltoztatják a lakás légkörét. A növények a fotoszintézis révén oxigént termelnek, ezzel javítják a levegő minőségét. Ha szeretnénk frissebbé varázsolni az otthonunkat, akkor a következő öt zölddel nem foghatunk mellé!

Boston páfrány

Fotó: Studio Light and Shade/Getty Images

 

Bizonyos növények kivonják a méreganyagokat a levegőből, ezzel segítenek megteremteni az egészséges környezetet. A Boston páfrány is hasonló áldásos tulajdonsággal rendelkezik, többek között a dohányzás útján a levegőbe kerülő formaldehiddel is megbirkózik.

Anyósnyelv

Fotó: serezniy/Getty Images

 

A szobai szanszeviéria, vagy más néven anyósnyelv egyedi mintázatú levelei sokféle formában fordulnak elő. A sárgában és sötétzöldben pompázó növény kész műalkotásként díszítheti a lakás egyes részeit. A gyönyörű megjelenése mellett, a Boston páfrányhoz hasonlóan kiszűri a levegőből a méreganyagokat. Ezt főként az éjszaka folyamán teszi, így ajánlatos a hálószobában tartani.

Aranypálma

Fotó: dropStock/Getty Images

 

Az aranypálma egy meseszép trópusi fa, ami igazi paradicsomi hangulatot teremthet az otthonunkban. Amennyiben ideális körülményeket teremtünk számára, mint a meleg, párás levegő, garantáltan friss oxigénnel tölti meg a szobát. Levelei az erős napfény hatására megéghetnek és elszáradhatnak, ezért kiemelten fontos, hogy olyan helyet találjunk számára a lakásban, ahol szűrt fény éri.

Kínai örökzöld

Fotó: dropStock/Getty Images

 

Ez a növény nem véletlenül népszerű Kínában: magas oxigén-előállításának köszönhetően rövid időn belül felfrissíti a lakás elhasznált levegőjét. A rákvirágként is emlegetett növény elsősorban a napfényes helyeket szereti, de vígan eléldegél a lakás sötétebb, árnyékos szegleteiben is. Ugyanakkor a szárazságot nem viseli jól, ajánlott minden héten közepes mennyiségű langyos vízzel megöntözni.

Vitorlavirág

Fotó: Тодорчук Екатерина/Getty Images

 

A vitorlavirág, vagy másik közismert nevén a békeliliom oxigénben gazdag levegőt biztosít az otthonunkban. De ahhoz, hogy meseszép virágokat hajtson, magas páratartalmú és kevésbé napfényes helyiségben ajánlatos tartani.

Kapcsolódó cikkeink