Psziché cél célkitűzés diéta elhatározás évkezdés fogadalom fogyókúra karrier munka szilveszter újév valóság
2020. január 2.

Váltsuk valóra az újévi fogadalmat 5 lépésben!

Ciki, nem ciki, ilyenkor a legtöbben teszünk valamilyen fogadalmat. De több kell szimpla ígéretnél ahhoz, hogy mindezt be is tartsuk!

„Idén tutira lefogyok!”, „Leszokom a dohányzásról!”, „Összegyűjtöm a pénzt álmaim nyaralására!”, „Munkát váltok!” – sorolhatnánk a megannyi tervet, ami az új év kezdetén elhagyja a szánkat, és amire tuti többször is koccintottunk a szilveszteri partin. De mi lenne, ha az üres ígéretekből 2020-ban valóság lenne? Most ebben segítünk.

1. lépés: Kezdjük az elhatározással!

A legfontosabb az, hogy ne csak annyi legyen ez a fogadalom, hogy leadunk némi súlyfelesleget, vagy hogy jobban hajtunk a munkahelyünkön. Fogalmazzuk meg pontosabban azt, amit szeretnénk: például azt, hogy öt kilótól szabadulunk meg, vagy addig hajtunk, amíg előléptetést nem kapunk. Hiszen minél konkrétabb a cél, annál tisztábban látjuk magunk előtt, hogy mit kell érte tennünk. De ami igazán segít, az az, ha megvan az oka annak, hogy miért szeretnénk ezt elérni. Ha az egészségünk a tét, vagy az, hogy már több jele is van annak, hogy nem jó a munkahelyünkön (https://lookbook.arkadbudapest.hu/teszt-ideje-munkat-valtani/), akkor biztosabban vágunk neki. Akár ezeket a motivációkat meg is fogalmazhatjuk, és le is írhatjuk.

2. lépés: A botlás nem jelent bukást!

A fogadalmak többsége azért esik kútba már az elején, mert ahogy hibázunk egy kicsit, máris hagynánk az egészet a fenébe. Például, ha eldöntöttük, hogy leszokunk a dohányzásról, hetekig tartjuk is, hogy nem gyújtunk rá, de egy buliban mégis előkerül a cigi, akkor képesek vagyunk azt mondani, hogy „Á, akkor már holnap is belefér egy szál!”. Pedig ilyenkor úgy kell felfogni, hogy ugyan elbotlottunk, de ez nem jelenti azt, hogy el is buktunk. Na és már az is jó jel, hogy ha lelkiismeretfurdalást érzünk miatta, és továbbra is szeretnénk változtatni.

3. lépés: A fogadalom nem holnap kezdődik!

„Hétfőtől kezdem a diétát!”, „Holnap lemegyek az edzőterembe!”, „A héten befizetek egy nyelvtanfolyamra!” – ugye, mennyire ismerősek ezek a mondatok? Na és hányszor hallottuk már azt, hogy valaki valóban hétfőn bele is vágott a fogyókúrába? Ne egyik napról a másikra akarjuk megvalósítani a céljainkat, hanem készítsük elő a terepet. Például nézzük meg, melyik diétás módszer illik hozzánk a legjobban, milyen nyelvsulik vagy spéci otthon tanulós programok vannak a neten. Ha ezekben elmerülünk, nagyobb az esély arra, hogy valódi lépéseket is teszünk majd.

4. lépés: Osszuk meg mindenkivel!

Mondjuk csak el bátran a munkahelyünkön, hogy diétázni fogunk, mert ha valaki megkérdezi a kollégák közül, hogy állunk vele, kínosan érezzük magunkat, ha azt válaszoljuk: még sehogy! De akár a családtagoknak is elmesélhetjük, hogy festőtanfolyamra járunk, mert biztosan kapunk néhány előrendelést néhány csodás képre. Ezt pedig kénytelenek leszünk tartani!

5. lépés: Ne sürgessünk semmit!

Ahogy nem máról holnapra kell belevágni a valóra váltásba, úgy azt se várjuk, hogy néhány napon belül kézzel fogható eredményt érünk el. Kutatások szerint minimum 28 nap, de ideális esetben legalább három hónapra van ahhoz szükség, míg egy új változtatás a mindennapjaink részévé válik.

Kapcsolódó cikkeink