Psziché energiavámpír iroda kolléga kritika kritizáló mérgező munka munkahely munkatárs negatív panasz ragacs ragaszkodó
2020. január 27.

Vigyázat! Támadnak az energiavámpír kollégák!

Kimerültnek érezzük magunkat egy irodai nap után? Lehet, nem is a munka fárasztott le minket, hanem egy „kedves” munkatárs.

Az energiavámpír típusú emberek észrevétlenül csapnak le ránk, és sokszor nem is vesszük észre, milyen erősen tudják befolyásolni a hangulatunkat. A kollégák között megbúvó „vérszívók” pedig azért különösen veszélyesek, mert a napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Ha pedig ott lenullázzuk magunkat, az sajnos hatással lehet arra is, ahogy otthon érezzük magunkat. Vagyis, ha huzamosabb ideje azt tapasztaljuk, hogy kimerültek, kedvetlenek vagyunk, és akár a családunkkal is harapósabbak, akkor kezdjünk gyanakodni, hogy energiavámpír vett célba minket. Leleplezzük a három legveszélyesebb típusát, és eláruljuk, hogyan védhetjük ki a támadásaikat. Persze ehhez nem fokhagymára és fényre lesz szükségünk, hanem inkább lelki nyugalomra!

A kritizáló

Ez a típus szinte észrevétlenül rejt el olyan megjegyzéseket, amelyekkel azt érezteti velünk, hogy valamit nem csináltunk jól a munkában, vagy nem értünk valamihez. Az a célja ezzel, hogy ő profibbnak tűnjön nálunk, és ezt mi el is higgyük neki. Az a legrosszabb, amikor pont a főnök előtt ejt el egy finom kritikát…

Így győzhetjük le:

Próbáljuk teljesen figyelmen kívül hagyni ezeket a beszólásokat. A legfontosabb, hogy meg se próbáljunk védekezni, vagy ami még rosszabb: ellentámadásba lendülni, és szintén kritizálni. Az is jó megoldás, ha azokat a megjegyzéseket, amelyeket bántónak érzünk, elkezdjük kielemezni, és esetleg azokra a területekre még jobban odafigyelni.

A negatív

Ez az egyik legmérgezőbb fajta! Folyton panaszkodik, hol azért, mert túl sok a munka, hol azért, mert túl kevés, és mindenben csak a problémát látja. Egész nap hallani a fájdalmas sóhajtozásait a számítógép mögül is, de gyakran járkál fel-alá is az irodában meggyötört arccal, hogy találjon valakit, akinek elmondja a gondjait. Ő természetesen megkönnyebbül, viszont a másikra átragasztja a negatív érzéseket.

Így győzhetjük le:

Amikor minket kap el egy kiadós panaszkodásra, képzeljük azt, hogy egy virágos réten vagyunk, vagy a tengerparton, és semmi baj sem érhet minket. Vegyünk egy mély levegőt, és bármit is mond, arra adjunk egy pozitív választ. Például, ha azzal jön, hogy mennyire kínzó az a határidős munka, ami most fut, mondjuk azt, hogy de legalább belátható időn belül vége lesz, és utána jobban értékeljük a felszabadult energiákat. Ha nem talál rajtunk kapaszkodót, biztosak lehetünk benne, hogy hamarabb lepattan rólunk, hiszen neki olyan valakire van szüksége, aki osztozik a negatív hangulatában, és partner a jajongásban.

A ragacs

Ez a típus igencsak becsapós, hiszen elsőre szupercukinak tűnik. Ő az, aki felajánlja, hogy elmegy velünk kávézni, aki segít egy-egy feladatban, és meghallgat minket. Csakhogy rövid időn belül azon kapjuk magunkat, hogy már nemcsak kávézni akar velünk, hanem ebédelni, a postára elkísérni, csetelni. Gyakran lép mellénk, amikor elmerülnénk a munkában, és megállás nélkül képes beszélni.

Így győzhetjük le:

Ha már nagyon terhesnek érezzük a társaságát, kérjünk nagyon udvariasan elnézést, hogy most éppen olyan feladatunk van, ami nagyon sürget, és extra koncentrációt igényel. Mentsük ki magunkat a közös kávézás alól azzal, hogy közben el kell intéznünk valamit, és ha az asztalunkhoz közelít, tegyük a fülünkhöz a mobilt, mintha éppen hívnánk valakit.

Kapcsolódó cikkeink