Home bevásárlás csomagolás csomagolásmentes környezetkímélő környezetvédelem zöld
2019. szeptember 24.

Tegyük zöldebbé a bevásárlást!

Zavar minket, hogy rengeteg műanyag zacskót vagy dobozt használunk el feleslegesen, amikor bevásárolunk vagy ebédet veszünk? Tegyünk ellene!

Ma már szinte állandó kérdés életünkben, hogy mennyi felesleges szemetet termelünk akár egyetlen bevásárlás alkalmával. Ha számunkra is fontos a környezettudatosság (https://lookbook.arkadbudapest.hu/diy-keszitsunk-dekort-ures-kozmetikumokbol/), próbáljunk „zöldebben” gondolkodni, amikor legközelebb elindulunk a kedvenc kávézónkba, vagy amikor megvesszük a hozzávalókat az esti vacsorához. Ha tudatosan vásárolunk, könnyebben ráérzünk majd a teljes csomagolásmentesség ízére is!

Kávéimádóknak

Munka előtt sokunknak jól esik beugrani egy kávézóba, hogy egy kis életet leheljünk magunkba. Ilyenkor gondoljunk bele, hogy ha minden nap elvitelre kérjük a gőzölgő feketénket, mennyi műanyag poharat pazarolunk el. Szerezzünk be inkább egy sétálóbögrét, és ne érezzük kínosnak, ha abba kérjük a kávét. Valószínűleg az is örülni fog ennek, aki kiszolgál minket. Ráadásul, ha vicces mintájú darabot választunk, már attól jobban indul a reggelünk, ha csak ránézünk!

COFFEE DELUXE sétálóbögre, Butlers 2490 Ft

 

Take away bögre, Stile Interio 2990 Ft

 

Italmágus

Ne vegyünk minden nap új műanyag palackos italt, inkább készítsünk magunknak egy egészséges limonádét, gyümölcsökkel felturbózott ásványvizet vagy teát saját üvegpalackban vagy termoszban.

MAGNUM termosz, Butlers 3990 Ft

 

DEXTER ivópalack, JYSK 650 Ft/darab

 

Tartós szívás

A szívószál az egyik legnehezebben lebomló műanyag, és csupán néhány percig használjuk. Ha legközelebb valami frissítőt veszünk a büfében, ne vegyük el automatikusan a tartóból! Válasszunk helyette rozsdamentes acélból vagy üvegből készült szívószálat, melyet sokszor újra használhatunk, és bárhová magunkkal vihetünk. És attól sem kell félni, hogy nem tudjuk alaposan elmosni, mert létezik hozzá tisztítókefe.

MANHATTAN LOUNGE rozsdamentes acél szívószál kefével, Butlers 2490 Ft

 

LONG DRINK üveg szívószál tisztító kefével, Butlers 2490 Ft

 

Hordozósdi

Amikor a gyerekeknek vagy magunknak uzsonnát csomagolunk, legtöbbször műanyag zacskóba kerülnek a szendvicsek vagy gyümölcsök, a zacskók pedig szinte mindig a szemetesben landolnak. Szerezzünk be inkább egy szilikontasakot, amit könnyen el tudunk öblíteni, így többször felhasználható. A műanyagnál egyébként a papírzacskó is jobb megoldás lehet.

2 szilikontasak szettben, Tchibo 2995 Ft

 

Papír uzsonnászacskó, Tesco 199 Ft

 

Tedd bele!

Amikor elkezdünk „zöld”-en gondolkodni, a bevásárlás jelenti az egyik legnagyobb problémát. A felvágottas pult előtt állva azon tűnődünk, hogy már az is káros a környezetre, ha műanyag fóliával bélelt papírba kapjuk a sonkát. Ezt könnyen megelőzhetjük, ha frissen tartó dobozokat viszünk magunkkal. Ne jöjjünk zavarba, amikor megkérjük a pultost, hogy ebbe tegye a felvágottat vagy a sajtot. És amikor kiszaladunk ebédért, akár a különböző fogásokat is kérhetjük ebbe, ahelyett, hogy halmoznánk a műanyag dobozokat. Való igaz, hogy nem könnyű megszokni, de megéri!

3 frissen tartó doboz szettben, Tchibo 3995 Ft

 

SNACK PACK uzsonnásdoboz, Butlers 3490 Ft

 

Extra tipp:

Amikor tipródunk a zöldségeknél, hogy akkor most összesen hány zacskót is pazarlunk el csak az esti vacsora hozzávalói miatt, akkor kapjunk elő egy mosható, zsinóros zacskót. Az sem szégyen, ha ez éppen egy mosózsák, a lényeg, hogy a pénztárnál le tudják mérni.

Ez már természetes!

Akár a legsikkesebb táskánkban is elfér egy füles vászontáska, így nem kell minden alkalommal műanyag szatyrot kérnünk, amikor elintézzük a bevásárlást. Ráadásul ma már minden üzletben találhatunk a stílusunkhoz illőt.

Snoopy-mintás bevásárlótáska, Bershka 2595 Ft

 

Újrahasználható pamuttáska, Stile Interio 1990 Ft

 

 

Kapcsolódó cikkeink