Psziché diák fáradtság gyerek iskola iskolások kimerültség ősz stressz tanulás teher
2019. október 17.

Segítség, a gyerekem már most kivan a tanulástól!

Még csak év eleje van, de sok iskolás már most kifáradt a rengeteg tennivalótól. Adunk néhány tippet, hogyan vehetik könnyebben az akadályokat!

A hosszú nyár után nem volt könnyű sem a gyerekeknek, sem a szülőknek nekivágni az új tanévnek (https://lookbook.arkadbudapest.hu/5-tipp-a-stresszmentes-iskolakezdeshez/). De az hiába indult zökkenőmentesen, ha alig másfél hónap után azt látjuk a kicsiken, hogy máris alábbhagyott a lelkesedésük, és nehezen bírják a mindennapokat. Lehet, elég csak néhány apróságon változtatni ahhoz, hogy ismét tele legyen energiával!

1. Reggeli rutin

Ha mi is hajlamosak vagyunk a kapkodásra, az a gyerekekre is átragadhat, ez pedig a reggelekre különös hatvánnyal érvényes. Márpedig ha késve esünk be velük az iskolába, nehezebben tudnak ráhangolódni a feladataikra is, hamarabb lesznek nyűgösek, rosszabbul fognak teljesíteni. Bármilyen nehéz is, próbáljunk időben, előttük felkelni, a tanszereket, ruhákat pedig már előző este készítsük elő, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindent bedobálni. Persze a megfelelő reggeli sem maradhat ki, mert jóllakottan az órákon is jobban tudnak majd koncentrálni. A tévét viszont csak akkor kapcsoljuk be, ha tényleg időben vagyunk, különben minden lépést kétszer lassabban fognak megtenni…

2. Esti nyugalom

Ahogy a reggeleknek, úgy az estéknek is legyen meg a maga megszokott menete: esti fürdés, utána meseolvasás, végül időben lefekvés. Hiszen az elegendő alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy bírják az egész napi terhelést, illetve a korai kelést.

3. Kell a kikapcsolódás!

Ha hazajöttek az iskolából vagy a különórákról, ne arról faggassuk egyből a gyerekeket, mit tanultak aznap, és milyen leckéjük van még. Legyen pár önfeledt óra, ami csakis a kikapcsolódásról szól. Ne vonjuk ki magunkat a buliból: mi is segítsünk nekik abban, például közös játékkal vagy egy nagy sétával, hogy eltereljük a figyelmüket a teendőkről. A hétvégéken pedig jelöljünk ki egy fix időpontot, amikor túlesünk a házi feladatokon, amik a következő hétre kellenek, és akár már szombaton pakoljunk be. A maradék idő pedig csakis a feltöltődésről és élményszerzésről szóljon (https://lookbook.arkadbudapest.hu/kiranduljunk-a-kozelben-gyerekekkel/)!

4. Nézzünk a mélyére!

Minden nap beszélgessünk arról a gyerekekkel, hogy érzik magukat, és ne hagyjuk, hogy néhány szóval lerázzanak minket. Próbáljuk megtudni, melyik tantárgytól tartanak a legjobban, mi okoz nekik nehézséget a mindennapokban, kivel barátkoznak, kire orrolnak… Így talán kideríthetjük, mi okozhatja, hogy már most elegük van az iskolából. Ha valamiben nem teljesítenek jól, ne stresszeljük mi is őket miatta, inkább biztassuk, hogy még előttünk majdnem az egész év, és keressünk közösen megoldást a problémákra. Remek gyakorlófüzeteket lehet a könyvesboltokban pár száz forintért kapni, melyek segítségével mi magunk korrepetálhatjuk őket.

5. Visszaszámlálás indul!

Biztassuk a gyerekeket, hogy egy hét múlva itt az őszi szünet, hiszen október 25-től egészen november 4-ig kikapcsolódhatnak. Állítsanak össze ők maguk egy bakancslistát arról, mi mindent szeretnének csinálni majd a szabadidejükben. Minél többet álmodoznak róla, annál gyorsabban fog telni az idő! Persze, a megvalósítás érdekében nem árt, ha mi is rábólintunk a menetrendre – nehogy olyan programok után vágyakozzanak, amit nem tudunk számukra biztosítani.

Kapcsolódó cikkeink