Psziché család gyerek iskola iskolakezdés izgalom nyár stressz szünidő
2019. augusztus 27.

5 tipp a stresszmentes iskolakezdéshez

Már csak öt nap, és a gyerekek visszatérnek a tanuláshoz, ami nem könnyű a nyári szünet után. Ám segíthetünk, hogy önfeledten induljon a tanév!

1. Tuningolós trükk

Ha vettünk szép új csomagolópapírokat, akkor kössük be vele a füzeteket és könyveket. De akár saját kezűleg is gyárthatunk, például kinyomtathatunk egy menő háttérképet, amit a netről töltöttünk le, vagy felmatricázhatunk egy sima, színes papírt, így még egy szuper közös programunk is van. Hiszen a kicsik, különösen a kislányok, szeretik, ha menő tanszerekkel villoghatnak évkezdéskor.Az is sokat segít a ráhangolódásban, ha például átrendezzük a tanulósarkot, az íróasztalt. Egy kis változás máris új erővel tölti fel a gyerekeket, hogy jobban várják a sulit.

2. Lelkizősdi

Kérjük meg a gyerekeket, mondják el nekünk őszintén, mi az, amit a legjobban várnak a suliban, és mi az, amit a legkevésbé. Így kiderülhet, hogy esetleg valami komolyabban aggasztja őket, amiről lehet, nem is gondoltuk volna. Hiszen előfordulhat, hogy még azok az iskolások is izgulnak tanévkezdés előtt, akik egyébként szeretnek suliba járni, vagy élvezik a tanulást. Ha azt érzik, hogy kiönthetik nekünk a szívüket, lehet, hogy fesztelenebbül vágnak neki az évnek.

3. Nem ért véget semmi!

Ne mondogassuk azt egyfolytában, hogy már csak pár nap van hátra, és vége a nyárnak! Mert ezzel azt érzékeltetjük a gyerekekben, hogy valami végleg lezárult, és az ő időmértékükkel mérve a következő nyár rettenetesen messze van még. Inkább élvezzük ki a hátralévő rövid időt, és szervezzünk minél több közös programot. Na és beszéljük meg, hogy ahogy lement az első iskolai hét, azt egy szuper kirándulással ünnepeljük meg, sőt, az azt követő hétvégére is tűzzünk ki valami jó élményt. Így lesz, ami éltesse őket.

4. Csak nyugodtan!

Nemcsak a kicsiket terheli meg az évkezdés, hanem a szülőket is, hiszen nekik is vissza kell térniük a rohanós hétköznapokhoz és egy másfajta időbeosztáshoz. Ám ezt a feszültséget a gyerekek is könnyen megérzik, így próbáljunk mindent megtenni, hogy mi se idegeskedjünk annyit. Írjunk listát a tennivalókról, készítsünk pontos időbeosztást, rendezzünk el előre minél több dolgot, és persze beszéljünk az iskolakezdésről úgy, mint valami nagyon szuper, izgalmas dologról, ami az új lehetőségek tárháza.

5. Esti rituálé

Nincs annál rosszabb, mint amikor egész este azon görcsölünk, hogy másnap korán kell kelni, és irány a suli! Vagyis próbáljuk meg minél jobban elterelni a gyerekek figyelmét. Első lépésként intézzünk el mindent, például pakoljunk be közösen a táskába, készítsük elő, mit vesznek majd fel, beszéljük meg a menetrendet vagy azt, hogy mi legyen az uzsonna. Aztán, ha már minden kötelességünket elrendeztük, bújjunk hamar pizsamába, és csináljunk valami szuper dolgot, például társasozzunk, olvassunk közösen egy mesét, vagy nézzük meg a kedvenc animációs filmünket.

Kapcsolódó cikkeink