Egészség betegség egészség iratok reggeli véradás vért ad vöröskereszt
2019. november 4.

Hogyan készüljünk a véradásra?

Rászántuk magunkat, hogy elmegyünk egy véradásra? Adunk néhány tippet, hogy minden zökkenőmentes legyen!

Most már biztosan tudjuk, milyen előnyei vannak, ha vért adunk (https://lookbook.arkadbudapest.hu/miert-jo-vert-adni-elaruljuk/), így már csak az a lényeges, hogy előtte felkészüljünk néhány dologra, hogy minél gyorsabb legyen az egész procedúra!

1. tipp: Elő az iratokkal!

Véradáskor nem elég, ha csak a személyi igazolvány van nálunk, hanem szükség lesz a lakcímkártyánkra és a tajszámunkra is. Igen, utóbbihoz nem kell feltétlenül a kártya, elég, ha bemondjuk a számainkat. Azzal is segíthetjük a Vöröskereszt munkáját, ha ezeket az iratokat már előre összekészítjük, és nem akkor kezdjük el őket keresgélni, amikor sorra kerülünk.

2. tipp: A reggeli nem vicc!

Nem érdemes elbliccelni a reggelizést véradás előtt! Mindenképp rágcsáljunk el legalább egy finom péksütit (https://lookbook.arkadbudapest.hu/ez-a-francia-nok-titka/) vagy szendvicset, mielőtt elindulunk. De a megfelelő folyadékfogyasztás a legfontosabb – legalább fél-egy litert mindenképp igyunk meg, közvetlenül véradás előtt. Ha mégsem tettük meg, ne füllentsünk, ha a véradás előtt rákérdeznek erre – elővigyázatosságból teszik. Inkább fogadjuk el a véradóknak kikészített csokit, vizet, így biztosan nem leszünk a véradás után rosszul.

3. tipp: Gondoljuk át az elmúlt heteket!

Véradás előtt ki kell töltenünk egy kérdőívet, amin többek között az is szerepel, hogy az utóbbi időszakban volt-e valamilyen betegségünk, szedtünk-e valamilyen fájdalomra gyógyszert. Ez akár egy fogorvosi kezelés miatt bevett gyulladáscsökkentő is lehet, de a gyógyteák vagy az étrend-kiegészítők is számításba jöhetnek. A lényeg, hogy mindent gondoljunk át alaposan, mert akár egy apró részlet is számíthat. Például jó tudni: antibiotikumos kezelés után legalább egy hónapot várni kell, hogy vért adhassunk.

4. tipp: Ne előtte bulizzunk!

Ugyan nem tilos véradás előtti este elkortyolni egy pohár bort, de a túlzott alkoholfogyasztást kerüljük. Hiszen az átmeneti folyadékveszteség megterhelheti a szervezetünket, és így nehezebben viselhetjük a folyamatot. Másrészt, ha ki vagyunk száradva, akkor a vénát is nehezebben találják meg.

5. tipp: Ne terheljük meg magunkat!

Habár az adatfelvétellel, kérdőívkitöltéssel és vizsgálatokkal együtt is lemegy az egész nagyjából fél óra alatt, azért mégis egy olyan folyamatról van szó, ami megbolygatja a szervezetünket. Hiszen körülbelül 450 ml és még három kémcsőnyi vért vesznek le tőlünk, ami azért nem kevés. Így ne pattanjunk fel egyből a székből, amikor végeztünk, pihenjünk legalább öt-tíz percet. Na és ne aznapra szervezzünk nagybevásárlást, rohangálós délutánt, és még az edzést is máskorra időzítsük.

6. tipp: Figyeljük a menzeszünket!

Ha a véradás napja akkorra esik, amikor éppen menstruálunk, akkor sajnos kénytelenek vagyunk elhalasztani – két ilyen vérveszteséget nehezen viselne a szervezet. Ez még akkor is lényeges, ha esetleg még vagy már csak egy kicsit van meg, ne legyintsünk rá! Előtte és utána is érdemes még várni egy napot.

Tipp:

Az ÁRKÁD Budapestben november 8-án véradást tartanak, a Magyar Vöröskereszt együttműködésével. Így már felkészülten tudunk ellátogatni az eseményre!

 

Kapcsolódó cikkeink