Milyenek a párizsi hölgyek? Nemcsak stílusosak, de karcsúak is. Eláruljuk, milyen trükköknek köszönhetik vékonyságukat.
Igen a péksütire!
Nem könnyű ellenállni a ropogós bagettnek, a vajpuha croissant-nak vagy éppen egy frissen sütött francia kenyérnek. Most megsúgjuk, hogy egyáltalán nem is kell! A franciák ugyanis azt vallják, hogy ezekkel a finomságokkal nem tesszük tönkre a diétánkat, ha betartjuk a helyes mértéket. Például náluk egy croissant nem olyan nagy, mint nálunk, hanem nagyjából három-három és fél centi. Harmadoljuk, negyedeljük el a hazai péksütit, így biztosra mehetünk.
Könnyed bűnök
Nemcsak a péksütemények, hanem az édességek terén is zöld jelzést kapunk, csak nem mindegy, mit választunk. Például egy habkönnyű mille-feuille, egy francia citromtorta vagy egy étcsokis süti nem olyan vészes, mint valamilyen tejszínes, habos finomság. Ezen kívül desszertként is gyakran választanak gyümölcsöket.
Csak komótosan!
Egy tanulmány szerint, a franciák egy nap 2 órát és 22 percet töltenek étkezéssel, vagyis nem habzsolják be a finomságokat, ahogy általában mi tesszük, hanem szánnak rá kellő időt. Ez azért lényeges, mert az agynak legalább húsz perc kell ahhoz, hogy eljusson hozzá a jóllakottság érzése, így nem tüntetünk el felesleges kalóriákat. Vagyis például a reggelinket ne két perc alatt pusztítsuk el, hanem adjuk meg a módját. Például olykor-olykor engedjük meg magunknak, hogy egy hangulatos reggelizőhelyen eszünk meg egy szendvicset vagy egy tojásos finomságot. De az ebédünket se a számítógép előtt ülve lapátoljuk be, hanem üljünk le egy asztalhoz, és rágjuk meg alaposan a falatokat.
Hozzuk előbbre
Míg nálunk általában a vacsora számít a legfontosabb étkezésnek, hiszen gyakran későn érünk haza a munkából, addig a franciáknál az ebéd jelenti a csúcspontot. Ilyenkor gazdagabb, laktatóbb fogásokat esznek, így este biztosan nem tör rájuk a farkaséhség, és vacsorára szinte csak csipegetnek. Így máris sokat tesznek a karcsúbb alakért.
Fontos a friss, fontos a zsír
Mindig az évszaknak megfelelő gyümölcsökre és zöldségekre helyezik a hangsúlyt – ezek teszik ki az étkezések nagy részét is. Ahogy arra is ügyelnek, hogy sok jó zsírt fogyasszanak – például avokádót, különböző halféléket, olajos magvakat, olívaolajat –, amelyek szintén segítik őket az elhízás elleni harcban.
Tipp:
Ha pedig szeretnénk kipróbálni a francia életérzést, és olyan, igazi, rájuk jellemző finomságokat kóstolni, ami a karcsúságunknak sem árt, akkor látogassunk el az Á table! étterembe, ami hamarosan nyílik az ÁRKÁD Budapestben!