Egészség betegség daganat kivizsgálás labor véradás vérszegénység vírus
2019. július 9.

Miért jó vért adni? Eláruljuk!

Mindig visszatart minket valami attól, hogy elmenjünk egy véradásra? Ha elolvassuk ezeket az érveket, legközelebb ott leszünk!

Sokan csak a hosszú sorban állást és a macerát látják a véradásban. Pedig rengeteg előnye van annak, hogy jót teszünk – számunkra is!

1. érv: Megtudjuk a vércsoportunkat

Ciki, nem ciki, sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan milyen vércsoportba tartoznak. Pedig akár életmentő is lehet, ha azonnal rá tudjuk vágni a helyes választ. Jó tudni, a véradás előtt részt kell vennünk egy rövid kivizsgáláson, amely során az ujjbegyünkből pár csepp vért vesznek, ebből pedig pillanatok alatt meg tudják állapítani a pontos vércsoportunkat.

2. érv: Kiderül, ha problémánk van

A vércsoportunk mellett egy véradáson az is kiderülhet, hogy esetleg vérszegények vagy vashiányosak vagyunk-e, esetleg magas-e a vérnyomásunk. Ezek pedig olyan problémák, amelyek könnyen orvosolhatóak, ha már tisztában vagyunk vele. De mivel a vért laborba küldik, és alaposan kivizsgálják, ezért súlyosabb betegségekre is fény derülhet, mint például a hepatitis B vagy hepatitis C, vírusos májgyulladás, esetleg HIV-fertőzés. Az eredményről természetesen értesítenek bennünket.

3. érv: Serkenti a vérképződést

Tanulmányok szerint, ha rendszeresen, vagyis félévente adunk vért, azzal jelentősen csökkentjük a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Ugyanis a szervezetben ösztönzőleg hat a friss vörösvérsejtek képződésére.

4. érv: Csökkenti a rák kockázatát

A fentieken túl akár a daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is csökkenthetjük. Ha ugyanis túl sok vas van a szervezetünkben, megnövelheti a szabad gyökök mennyiségét, ami rákhoz vezethet.

5. érv: Életet menthetünk

Egyetlen véradással akár három ember életét is megmenthetjük. Sőt, akár irányított véradásra is jelentkezhetünk, ahol akár egy ismerősön is segíthetünk.

Tipp:

Az ÁRKÁD Budapestben július 12-én véradást tartanak, a Magyar Vöröskereszt együttműködésével. Érdemes ellátogatnunk.

Kapcsolódó cikkeink