Nehezen tudunk ellenállni a kínai étteremben kapható klasszikus finomságoknak? Nem is kell! Mutatjuk, hogyan készíthetjük el őket fél óra alatt!
Gasztrotúránk első részében isteni olasz előételekhez csináltuk meg a kedvet (https://lookbook.arkadbudapest.hu/gasztrotura-a-vilag-korul-irany-olaszorszag/), most pedig azt áruljuk el, a kedvenc kínai ételeinket hogyan készíthetjük el expressz módon, a saját konyhánkban.
> Kínai tészta – 20 perc alatt <
Hozzávalók:
- 20 dkg káposzta
- 1 sárgarépa
- ½ vöröshagyma
- ½ újhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szójaszósz
- 250 gramm spagetti
- só
- olaj
Elkészítése:
A káposztát és a vöröshagymát vágjuk metéltre, a répát kisebb téglalapokra, az újhagymát vékony karikákra. Wokban hevítsünk olajat, és a felaprított zöldségeket a zúzott fokhagymával együtt pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a kifőtt spagettit, öntözzük meg a szójaszósszal, és sózzuk ízlés szerint.
> Édes-savanyú csirke – 25 perc alatt <
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell
- 6 evőkanál szójaszósz
- 2 dl ananászlé
- 25 dkg ananász (lehet konzerv is)
- 1 kaliforniai paprika
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1,5 evőkanál almaecet
- 1,5 evőkanál méz
- 1,5 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- só
- bors
Elkészítése:
Kockázzuk fel a csirkemellet, öntsünk rá 3 evőkanál szójaszószt, adjuk hozzá a fokhagymaport, és sózzuk, borsozzuk. Hevítsük fel az olívaolajat, majd egy serpenyőben pirítsuk meg a húst. Az ananászt kockázzuk fel, a paprikát vágjuk vékony csíkokra. A paradicsompürét, a maradék szójaszószt, almaecetet, mézet, ananászlevet a keményítővel együtt csomómentesre keverjük egy kis tálban. A mártást ráöntjük a megpirított csirkére, és körülbelül 20 percig főzzük. Végül jöhet hozzá az ananász és a paprika, és ezekkel együtt is összerottyantjuk pár perc alatt.
> Szezámmagos, bundás csirke – 30 perc alatt <
Hozzávalók:
- 1 közepes csirkemell
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 6 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
- ½ csomag sütőpor
- 1 kávéskanál víz
- 40 dkg ketchup
- 3 evőkanál méz
- 5-6 evőkanál szezámmag
Elkészítése:
A keményítőt, a lisztet, tojást, sütőport, vizet összekeverjük egy tálkában, beleforgatjuk a kockákra vágott csirkemellet, majd felforrósított olajban kisütjük. A ketchupból, mézből és a szezámmagból készítünk egy mázat, és ebben megforgatjuk a csirkét.
Extra tipp:
Ha klasszikus kínai falatokra vágyunk, látogassunk el az ÁRKÁD Budapestben a Purple Pandába. Vagy ha más ázsiai jellegű finomságok is érdekelnek, akkor vár minket a padthai wokbar, és hamarosan nyílik a Yolo Bistro az Árkád Food Loftban – Az igazán új ízekre megéri várni! Nyitás szeptember 12-én!