Home bruschetta grissini itália konyha olaszország olívabogyó pizza recept sonka tészta
2019. augusztus 14.

Gasztrotúra a világ körül – Irány Olaszország!

Ha Itália, akkor ne csak a tészta vagy a pizza jusson eszünkbe, hiszen számtalan más isteni fogás kötődik hozzájuk, például előételben verhetetlenek!

Nyűgözzük le vendégeinket egy olaszos hangulatú estével, és várjuk őket többféle antipastival, vagyis előétellel. Ezeket a reneszánsz óta fogyasztják, mintegy étvágygerjesztőként, ám ha mi is elkészítjük ezeket a klasszikus recepteket, lehet, hogy a főételből már nem fogy majd olyan sok.

> Grissini házilag <

Hozzávalók:

  • 500 gramm kenyérliszt
  • 25 gramm friss élesztő
  • 3 deci víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só

Elkészítése:

Adjuk a liszthez az élesztőt, az olajat, a meleg vizet, a cukrot és a sót. Miután alaposan átgyúrtuk, takarjuk le egy konyharuhával, és legalább egy-másfél órán keresztül kelesszük. A tésztából csippentsünk le, és formázgassunk belőle nagyjából húszcentis „kígyókat”. Tegyük sütőpapírra őket, kenjük meg olvasztott vajjal, és 200 Celsius-fokon süssük körülbelül 12-15 percig.

Tipp: A tésztához adhatunk különböző fűszereket, parmezánt, apróra vágott aszalt paradicsomot vagy olívabogyót is. Esetleg megszórhatjuk szezámmaggal vagy sajttal, vagy körbetekerhetjük akár sonkaszeletekkel is.

> Bruschetta <

Hozzávalók:

  • 1 bagett
  • 4 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom

Elkészítése:

Kockázzuk fel a paradicsomot, a bazsalikomot vágjuk apróra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd ezeket tegyük egy tálba, és sózzuk meg, majd mehet a hűtőbe egy kis időre. A felszeletelt bagettet pirítsuk meg, öntözzük meg kevés olajjal, és halmozzunk a tetejére egy kanál paradicsomos keveréket.

> Ricottás-olívabogyós mártogatós <

Hozzávalók:

  • 350 gramm ricotta
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg olívabogyó
  • bors

Elkészítése:

A hagymát vágjuk apróra, az olívabogyót daraboljuk fel, majd keverjük össze a ricottával és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.

Tipp: Ha krémesebbre szeretnénk, adjunk hozzá krémsajtot vagy kecskesajtot, esetleg kevés tejfölt vagy natúr joghurtot.

Extra tipp:

Ha igazi olaszos ízekre vágyunk, látogassunk el az ÁRKÁD Budapestben az Okay Italiaba vagy a Cucina di Francescoba. Illetve hamarosan nyílik a Bellozzo étterem is az ÁRKÁD Food Loftban! Az igazán új ízekre megéri várni, találkozzunk a nyitás napján, szeptember 12-én!

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink