Home desszert étel főzés gasztro japán kulináris leves recept
2019. szeptember 2.

Gasztrotúra a világ körül – Irány Japán!

Amikor a japán specialitásokra gondolunk, rögtön eszünkbe is jut: igazán pepecselős munka elkészíteni őket. Pedig nem is olyan ördöngösség!

Gasztrotúránk egyik korábbi anyagában már azt is megmutattuk, hogy a kínai konyha kedvenceit akár fél óra alatt elkészíthetjük (https://lookbook.arkadbudapest.hu/gasztrotura-a-vilag-korul-irany-kina/). Ezúttal azt bizonyítjuk be, hogy a japán fogások sem olyan bonyolultak, mint ahogy elsőre tűnnek. Ha a különböző autentikus hozzávalókat, fűszereket beszerezzük, már villámgyorsan tálalhatjuk is a finomságokat.

> Miso leves – 5 perc alatt <

Hozzávalók:

  • 1 darab japán miso leves keverék (paszta)
  • 100 gramm tofu
  • 1-2 újhagyma
  • ½ liter víz vagy alaplé
  • 1 marék wakame, vagyis tengeri alga ízlés szerint

Elkészítése:

Keverjük el a miso pasztát a vízzel vagy az alaplével, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a tofut, a felkarikázott újhagymát, és ha szeretjük, akkor a wakamét. Nagy csészében tálaljuk.

Tipp: Akár friss misót is keverhetünk hozzá, körülbelül 1-2 kanálnyit, hogy intenzívebb legyen az íze.

> Teriyaki lazac – 20 perc alatt <

Hozzávalók:

  • 1 közepes szelet lazac
  • 150 ml szójaszósz
  • 1 evőkanál gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál szezámmag
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál víz

Elkészítése:

Egy kis lábasban keverjük össze a szójaszószt, a lereszelt gyömbért, a fokhagymát, a citromlevet és a barna cukrot. Forraljuk addig, amíg a cukor teljesen elolvad. A vízben keverjük el a keményítőt, és adjuk a cukros-szójás szószhoz, addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. A lazacot kenjük be a teriyakiszósszal, és előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon süssük körülbelül negyed óráig. Ha kész, hintsük meg egy kevés szezámmaggal, és rizzsel vagy zöldségekkel tálaljuk.

> Mochi mikróban – 30 perc alatt <

Hozzávalók:

  • 150 gramm rizsliszt
  • 150 ml víz
  • 100 gramm cukor

Elkészítése:

A cukrot oldjuk fel a vízben, majd dolgozzuk össze a rizsliszttel. Öntsük egy hőálló edénybe, a legjobb, ha van jól zárható fedele, ha nincs akkor, folpackkal zárjuk le. A mikrót állítsuk be a legmagasabb fokozatra, és legalább 3-5 percig főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ezt a rugalmas tésztát borítsuk egy nyújtódeszkára. Gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki körülbelül 1-1,5 centisre, vágjunk belőle csíkokat, majd kis kockákat. Vagy gombócokat is formázhatunk belőlük. Forgassuk keményítőbe, majd porcukorba, és kész a mochi.

Tipp: Akár lekvárral vagy eperrel töltött változatokat is készíthetünk, sőt csokival is szokták kombinálni.

Extra tipp:

Ha klasszikus japán fogásokra vágyunk, látogassunk el az ÁRKÁD Budapestben a Sakura Ramenbe. Vagy ha isteni sushira vágyunk, hamarosan nyílik a Yolo Sushi az Árkád Food Loftban – Az igazán új ízekre megéri várni! Nyitás szeptember 12-én!

 

Kapcsolódó cikkeink