Amikor a japán specialitásokra gondolunk, rögtön eszünkbe is jut: igazán pepecselős munka elkészíteni őket. Pedig nem is olyan ördöngösség!
Gasztrotúránk egyik korábbi anyagában már azt is megmutattuk, hogy a kínai konyha kedvenceit akár fél óra alatt elkészíthetjük (https://lookbook.arkadbudapest.hu/gasztrotura-a-vilag-korul-irany-kina/). Ezúttal azt bizonyítjuk be, hogy a japán fogások sem olyan bonyolultak, mint ahogy elsőre tűnnek. Ha a különböző autentikus hozzávalókat, fűszereket beszerezzük, már villámgyorsan tálalhatjuk is a finomságokat.
> Miso leves – 5 perc alatt <
Hozzávalók:
- 1 darab japán miso leves keverék (paszta)
- 100 gramm tofu
- 1-2 újhagyma
- ½ liter víz vagy alaplé
- 1 marék wakame, vagyis tengeri alga ízlés szerint
Elkészítése:
Keverjük el a miso pasztát a vízzel vagy az alaplével, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a tofut, a felkarikázott újhagymát, és ha szeretjük, akkor a wakamét. Nagy csészében tálaljuk.
Tipp: Akár friss misót is keverhetünk hozzá, körülbelül 1-2 kanálnyit, hogy intenzívebb legyen az íze.
> Teriyaki lazac – 20 perc alatt <
Hozzávalók:
- 1 közepes szelet lazac
- 150 ml szójaszósz
- 1 evőkanál gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom kifacsart leve
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál szezámmag
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 evőkanál víz
Elkészítése:
Egy kis lábasban keverjük össze a szójaszószt, a lereszelt gyömbért, a fokhagymát, a citromlevet és a barna cukrot. Forraljuk addig, amíg a cukor teljesen elolvad. A vízben keverjük el a keményítőt, és adjuk a cukros-szójás szószhoz, addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. A lazacot kenjük be a teriyakiszósszal, és előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon süssük körülbelül negyed óráig. Ha kész, hintsük meg egy kevés szezámmaggal, és rizzsel vagy zöldségekkel tálaljuk.
> Mochi mikróban – 30 perc alatt <
Hozzávalók:
- 150 gramm rizsliszt
- 150 ml víz
- 100 gramm cukor
Elkészítése:
A cukrot oldjuk fel a vízben, majd dolgozzuk össze a rizsliszttel. Öntsük egy hőálló edénybe, a legjobb, ha van jól zárható fedele, ha nincs akkor, folpackkal zárjuk le. A mikrót állítsuk be a legmagasabb fokozatra, és legalább 3-5 percig főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ezt a rugalmas tésztát borítsuk egy nyújtódeszkára. Gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki körülbelül 1-1,5 centisre, vágjunk belőle csíkokat, majd kis kockákat. Vagy gombócokat is formázhatunk belőlük. Forgassuk keményítőbe, majd porcukorba, és kész a mochi.
Tipp: Akár lekvárral vagy eperrel töltött változatokat is készíthetünk, sőt csokival is szokták kombinálni.
Extra tipp:
Ha klasszikus japán fogásokra vágyunk, látogassunk el az ÁRKÁD Budapestben a Sakura Ramenbe. Vagy ha isteni sushira vágyunk, hamarosan nyílik a Yolo Sushi az Árkád Food Loftban – Az igazán új ízekre megéri várni! Nyitás szeptember 12-én!