Psziché ajtódísz félelem fomo kikapcsolódás lemaradás lemaradunk program stressz szorongás
2019. november 19.

Amit a FOMO-ról tudni kell

Egyre többet találkozunk vele, egyre több emberre jellemző… Eláruljuk, mit jelent a FOMO, és mit tehetünk ellene!

Mi a jelentése?

A FOMO egy mozaikszó, és az angol Fear Of Missing Out kezdőbetűiből tevődik össze. Ha le akarjuk fordítani, annyit jelent, hogy „félek, hogy lemaradok valamiről”. Ez az érzés pedig nekünk is biztosan ismerős. Hiszen a felgyorsult mindennapokban egyfolytában milliónyi inger ér minket, a közösségi fórumokon szinte ömlenek ránk az eseménymeghívások, láthatjuk, hogy az ismerőseink merre járnak, és a nagy pörgésből mi sem szeretnénk kimaradni. Nem csoda, hogy szinte feszít minket az az érzés, hogy mi is ott legyünk egyszerre legalább tíz helyen, és százféle dolgot csináljunk egy időben. Na és mivel ez képtelenség, ránk tör a frusztráló érzés, hogy éppen életünk egy meghatározó eseményéről maradunk le.

Honnan ered?

A kulcs a felgyorsult világunkban keresendő, mivel az élet minden területén hatalmas a kínálat, folyamatosan döntenünk kell valamiről, és megállás nélkül választani. Elég csak arra gondolni, hogy mi legyen a program szombat délután. Viszont az időnk és az energiánk véges, így hiába a kimeríthetetlen kínálat, mi mégsem tudunk mindennek megfelelni. Ha pedig azt látjuk, például a közösségi médián keresztül, hogy a barátaink éppen kirándulnak vagy buliznak valahol, mi pedig otthon vagyunk, esetleg valamilyen kötelességünket teljesítjük, rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, hogy mások biztosan boldogabbak az adott pillanatban.

Mi a legnagyobb probléma?

Azon kívül, hogy egy frusztráló érzést okoz ez a jelenség, van egy még rosszabb mellékhatása: képtelenek vagyunk miatta megélni azt, ami aktuálisan történik velünk. Hiszen ahelyett, hogy élveznénk például egy otthon kuckózós estét (https://lookbook.arkadbudapest.hu/kuckozzunk-az-agyban/), verjük a fejünket a falba, hogy nem mentünk el inkább vacsorázni vagy bulizni a barátainkkal, amiről éppen most posztoltak egy szuper képet. Ha pedig mégis elmegyünk valahova, azon görcsölünk, hogy mi is gyorsan kitegyünk egy fotót a közösségi oldalunkra, és várjuk a lájkokat, ahelyett, hogy élveznénk az élményt.

Mit okoz?

Nemcsak a lelkünkre lehet rossz hatással ez az állandó idegeskedés, hanem testi tüneteket is okozhat. Mert ha nyugtalanok vagyunk, lehet, hogy nem tudunk elaludni, és kialvatlanok leszünk. Sőt, ha ez hosszú távon többször is előfordul, akár kiégéshez is vezethet. Ráadásul a frusztráltság miatt az idegsejtjeinkből is veszítünk, amik nem termelődnek újra, vagy legrosszabb esetben depressziót is okozhat.

Mit tehetünk ellene?

Lényeges, hogy ilyenkor tegyünk fel magunknak néhány kérdést: „Tényleg el akarok menni erre a programra?”, „Miért érzem rosszul magam attól, ha mégis lemaradok?”. De a legfontosabb, hogy őszintén is válaszoljunk saját magunknak, például így: „nincs rá pénzem”, „dolgoznom kell”, „nem szeretek egyedül lenni, és jó lenne, ha új élmények érnének”. Ha megvagyunk a válaszokkal, ne gyötörjük tovább magunkat. Gondoljunk arra: ahelyett, hogy egy partiban most egy halom pénzt költenénk koktélokra, inkább elmerülhetünk a legújabb könyvünkben (https://lookbook.arkadbudapest.hu/konyvtippek-kuckozashoz/), és töltődünk egy kicsit. Vagy befejezzük a határidős projektünket, ami után átjár minket az elégedettség. Vagyis adjuk át magunkat a jelen örömének.

Mélyedjünk el!

Az is jó megoldás, ha találunk egy olyan hobbit vagy elfoglaltságot, ami garantáltan feltölt minket. Például próbáljunk ki valamilyen új sportot, esetleg főzőcskézzünk otthon (https://lookbook.arkadbudapest.hu/valjunk-sushimesterre/). Ha megtaláljuk azt, amiben igazán el tudunk mélyedni, nem törődünk a rengeteg külső ingerrel.

 

Kapcsolódó cikkeink