Home gasztro gasztronómia japán lazac maki nori sushi szójaszósz tonhal uborka wasabi
2019. szeptember 17.

Váljunk sushimesterré!

Kápráztassuk el legközelebb azzal a barátokat, hogy lenyűgöző sushitálakkal fogadjuk őket. Nem is olyan nehéz házilag elkészíteni!

Ne essünk kétségbe, nem olyan bonyolult elkészíteni néhány makitekercset, csupán a speciális hozzávalókat kell beszereznünk hozzá. Ha pedig mindent megfelelően előkészítünk, feldarabolunk, akkor pár perc alatt megvagyunk az egész művelettel. Az ismerősöknek pedig biztosan leesik az álluk, ha meglátják a kész sushikat!

Milyen alapanyagokat szerezzünk be?

  • sushirizs
  • japán rizsecet
  • norilap, vagyis japán algából készült lap
  • gyömbér (lehet fehér vagy pink)
  • szójaszósz
  • wasabi
  • tonhal
  • lazac
  • uborka
  • spárga
  • surimi
  • avokádó

Milyen kellékek kellenek hozzá:

  • bambuszlap a feltekeréshez
  • vágódeszka
  • éles kés a daraboláshoz
  • kis tálka a szójaszósznak
  • rizsfőző (opcionális)
Wüsthof tömör bükkfa vágódeszka, Extrametál 18 900 Ft
Tojiro Japan sushikés, Extrametál 14 800 Ft
SENCOR speciális rizsfőző edény, MediaMarkt 12 987 Ft
PURO mini mártogatós tálka, Butlers 590 Ft
TOKYO asztali futó, Butlers 4240 Ft

Így készítsük lépésről lépésre:

1. lépés: Főzzük meg a rizst, amihez csakis sushirizst használjunk. Nagyon fontos, hogy addig öblögessük át, amíg a lepergő víz teljesen tiszta nem lesz. Ezután hagyni kell megszáradni, és csak ezután kezdjük el főzni. Gőz fölött dolgozzuk bele a rizsecetet, mert ez ad ízt a rizsnek. Ilyenkor nem szabad kevergetni, ha kellően megpuhult, szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Fektessünk le egy bambuszlapra egy norit, és terítsünk el rajta egy vékony réteg megfőtt rizst. Az algalap tetején hagyjunk üresen egy vékony csíkot.

2. lépés: Vékonyan kenjük meg a rizst wasabival, majd fektessük rá a különböző hozzávalókat, amiket szeretnénk a makifalatokba. Például jöhet csíkokra vágott lazac, tonhal, surimi, avokádó, spárga, uborka. De bármi jöhet, amit szeretünk, sőt, akár szezámmaggal is meghinthetjük előtte a rizst.

3. lépés: A bambuszalátét segítségével kezdjük el feltekerni a sushit az aljáról kezdve, lehetőleg szorosan. A norilap tetején hagyott üres csík arra szolgál, hogy ezzel tudjuk lezárni a tekercset, hogy ne essen ki a töltelék.

4. lépés: Egy éles késsel daraboljuk fel a tekercset körülbelül 2-3 centis darabokra, és már tálalhatjuk is a makifalatokat!

Tipp:

Ha mégis autentikus sushitálakra vágyunk, és nem akarunk otthon pepecselni ezzel a művelettel, akkor látogassunk el a Yolo Sushiba, ami most nyílt az ÁRKÁD Food Loftban!

 

Kapcsolódó cikkeink