Fotó: Catherine Falls Commercial/Getty Images Home éghajlatváltozás Föld napja környezet környezettudatosság környezetvédelem öko
2020. április 22.

5 dolog, amit már ma megtehetsz a Föld védelméért

Április 22-én immár 50. alkalommal ünneplik világszerte a Föld napját.

Az esemény központi témái ezúttal az éghajlatváltozással járó kihívások lesznek, de szóba kerülnek a lehetőségek is. Ugyanis, ha összefogunk, apró lépésekkel hatalmas változásokat érhetünk el – össze is gyűjtöttünk 5 olyan dolgot, amit máris felírhatsz az öko-teendőlistádra!

1. Megosztani jó!

Csökkentsd az ökológiai lábnyomodat azzal, hogy kevesebbet vásárolsz: például ne vegyél meg minden regényt, amivel szemezel – inkább menj el a helyi könyvtárba, és onnan kölcsönözd ki őket. Ha pedig felfrissítenéd a ruhatáradat, szervezz gardóbcserét a barátnőiddel ahelyett, hogy új darabokat vásárolnál.

2. Ne tölts feleslegesen!

Attól, hogy éppen nincs hozzácsatlakoztatva a telefonod, az áram alatt hagyott kábel ugyanúgy energiát fogyaszt. Próbálj rászokni arra, hogy mindent kihúzol, amit éppen nem használsz: csupán egy mozdulat, de mégis nagy segítség!

3. Dobd a papírmunkát!

Tudtad, hogy évente körülbelül 15 milliárd fát vágnak ki, és sokat azért, hogy papírt készíthessenek belőlük? Óvd a fákat például azzal, hogy post it helyett a telefonodba jegyzetelsz, és csak akkor nyomtatsz ki valamit, ha semmiképp sem elég az online változat – ilyenkor pedig arra kell figyelned, hogy a lapok mindkét oldalára printelj.

4. Spórolj a vízzel!

Zárd el a csapot, amíg mosod a fogad, és ne pazarold a vizet mosogatás közben sem. Az is jó döntés, ha a fürdőkád helyett inkább a zuhany alá ugrasz be, és ha mindig legalább 2 perccel lerövidíted a tusolást, több liter vizet spórolhatsz meg – ráadásul így kevesebb energiát használsz el a víz melegítése miatt.

5. Mondj igent a vegánságra!

Nem kell örökre lemondanod a húsról, de ha már csak heti egy napra is vegán életmódra váltasz, akkor amellett, hogy az egészségedért teszel, a Földdel is jót teszel. A kérődző állatok (például a szarvasmarha) ugyanis rengeteg metánt juttatnak a levegőbe, hiszen nem tudják megemészteni a rostokat, és ezzel nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Kapcsolódó cikkeink