Psziché feszkó feszültség házasság konfliktus párkapcsolat partner szerelem veszekedés vita
2019. december 3.

4 helyszín, ahol biztosan összeveszünk a párunkkal

Léteznek olyan terepek, ahol nagyobb az esély arra, hogy kicsit feszültebbek leszünk a kelleténél, és vita robbanhat ki.

1. helyszín: Családi körben

Mi lehet a probléma?

Az ünnepi szezonnal együtt beindul a rokonlátogatás is, ami felér egy csapdákkal teli harcmezővel. Hiszen előfordulhat, hogy az egyikünk édesanyja feltesz egy olyan kérdést, ami villámcsapásként éri a másikat, a testvérünk tesz egy véletlen megjegyzést, amiből kibukik egy elhallgatott történet, vagy éppen a nagymama tesz egy kritikus megjegyzést, ami beindít egy lavinát. Az sem jó, ha mi érezzük úgy, hogy támadnak minket, de az sem ideális, ha fegyvertársakat találunk egy probléma kapcsán, és együttes erővel csapunk le a kedvesünkre.

Mi a megoldás?

Ha kezdünk aknamezőre tévedni, és megvan az esély arra, hogy valamelyikünk robban, akkor célszerű már ez előtt közbelépni. Vonuljunk félre kicsit a lakás egyik zugába, és beszéljük meg higgadtan a problémákat, vagy ebéd után menjünk el kettesben egy rövid sétára, mielőtt visszamegyünk a családi körbe. Ahelyett, hogy egymásban látnánk az ellenséget, inkább kezdjük meg mielőbb a béketárgyalásokat, és fogjunk össze. Így a legnagyobb egyetértésben tudjuk hárítani a vitás ügyeket.

2. helyszín: Bevásárlóközpont

Mi lehet a probléma?

Szintén az ünnepek közeledtével jellemző, hogy egyre több párt látunk, akik a pláza közepén vitatkoznak egymással. Hiszen ilyenkor közösen próbáljuk meg beszerezni az ajándékokat, vagy az a terv, hogy megmutassuk a párunknak, mi minek örülnénk. Csakhogy a férfiaknak és a nőknek egészen eltérőek a vásárlási szokásaik, ami rengeteg konfliktusforráshoz vezethet. Ráadásul az is fokozza az egyébként sem zökkenőmentes helyzetet, hogy ilyenkor már rengetegen vannak az üzletekben, így eleve feszültebb a hangulat.

Mi a megoldás?

Próbáljuk figyelembe venni, hogy a férfiak miként gondolnak a shoppingolásra (https://lookbook.arkadbudapest.hu/tulelesi-tippek-shoppingolashoz-ha-parban-megyunk/). Mindenképp készüljünk haditervvel, iktassunk be egy könnyed ebédet (https://lookbook.arkadbudapest.hu/gasztro-video-izgalmas-kacsafasirt-a-katsatol/) vagy legalább egy kávét. De ha végképp nem megy az összehangolt keresgélés, váljunk külön a bevásárlóközpontban, és beszéljünk meg egy találkozási pontot.

3. helyszín: Kocsiban

Mi lehet a probléma?

A felmérések szerint egy kapcsolatban a viták 65 százaléka vezetés miatt robban ki. Hiszen pillanatok alatt kiakadunk, ha a párunk kritizálja a vezetési stílusunkat, vagy beleszól abba, merre és hogyan menjünk. A vezetés ugyanis azt is szimbolizálhatja, hogy ki a domináns kettőnk közül, mennyire fogadjuk el a kritikát, és kellően megbízunk-e egymásban.

Mi a megoldás?

Osszuk fel a feladatokat! Ha az egyik fél vezet, akkor a másik legyen a mitfahrere, vagyis a segítője. Például állítsa be az útvonaltervezőt, nézze meg, merre kell tankolni, készítse elő a pénztárcát, vagy hosszabb úton gondoskodjon innivalóról. Így mindenkinek a saját feladataival kell foglalkoznia, nem pedig a rivalizálással. De az is fontos, hogy mondjuk el őszintén, ha zavar minket, ha a kedvesünk folyamatosan kritizál minket.

4. helyszín: Étteremben

Mi lehet a probléma?

Az, ha nem tetszik a párunk viselkedése egy vendéglátóhelyen, akár a kapcsolat végéhez is vezethet (https://lookbook.arkadbudapest.hu/6-jel-hogy-a-kapcsolatbol-szakitas-lesz/). Az apró jelek, mint hogy miként bánik a pincérrel, mennyire magabiztosan rendel, vagy meddig tépelődik azon, mit válasszon, akár a személyiségéről is árulkodhat. A csapda itt is adott: ha figyelmeztetjük arra, hogy ideje lenne már kitalálnia a fogást, akkor ránk förmedhet, ami könnyen veszekedést generál…

Mi a megoldás?

Ha látjuk, hogy a másik sokáig gondolkozik, próbáljunk észrevétlenül javaslatokat tenni, hogy érdemes lenne kipróbálnotok egy-egy ínyencséget. Vagy ha nagyon vacillál két fogás között, ajánljuk fel, hogy mindkettőt kérjük, és osztozunk. Ha pedig udvariatlannak vagy nyersnek találjuk, ahogy az étteremben kommunikál, próbáljunk erről higgadtan beszélni vele. Mondjuk el, hogy mi úgy látjuk, a pincér vagy a pultos nagyon is kedves volt, és látszik, hogy a kedvünkben akar járni.

 

Kapcsolódó cikkeink