Gasztronómiai utazásra invitálunk.
Sokan el sem tudják képzelni a hűvös téli estéket a lélekmelengető levesek nélkül. De mi történik, ha beköszönt a tavasz? Valójában semmi, hiszen így még több friss zöldség kerülhet a lábosba, majd a hasadba. Ha egy kicsit megtörnéd a spárgakrémleves, a póréhagymaleves és a grízgombóc leves szentháromságát, akkor kalandozz egyet a világ körül! Ha neked sincs szükséged a téli zimankóra egy nagy tál leveshez, akkor a következő három receptet ajánljuk a világ különböző pontjairól.
Édesburgonyás-csicseriborsós leves, Marokkó
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
1 vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma
400-450 g csicseriborsó
1 evőkanál olívaolaj
4 csésze alaplé
2 evőkanál harissza (pirospaprikával helyettesíthető)
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt bors
friss petrezselyem a tálaláshoz
opcionális: spenótlevelek, csilipehely, lime szeletek
Elkészítés:
Hámozd meg az édesburgonyát, vágd kisméretű kockákra, majd aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát is. Egy nagyobb lábasba önts olívaolajat, és pirítsd üvegesre a hagymát, majd a végén a fokhagymát is add hozzá. Ha ezzel elkészültél, zárd el alatta a lángot, és add hozzá az alaplevet. Ezután jöhet a kockára vágott édesburgonya, a lecsepegtetett csicseriborsó és a fűszerek. Fedő alatt főzd addig, amíg az édesburgonya-kockák puhává nem válnak. Ha spenótot vagy csilit is használsz, ne felejtsd el hozzáadni a leveshez! Ha elkészült, kóstold meg és ízlés szerint ízesítsd tovább. Tálaláskor díszítsd friss petrezselyemmel vagy lime szeletekkel, de egy kanál vegán joghurt és egy csipet fahéj sem árt.
Gazpacho parmezánforgáccsal, Spanyolország
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, meghámozva
1 közepes kígyóuborka, meghámozva
1 zöld kaliforniai paprika
1/2 vöröshagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál cherry ecet (balzsamecettel helyettesíthető)
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt bors
1/2 teáskanál őrölt római kömény
opcionális hozzávalók a tálaláshoz: kruton, friss fűszernövények, néhány csepp olívaolaj
Elkészítés:
Hámozd meg a zöldségeket, távolítsd el a magokat és vágd apró kockára őket. Az összes hozzávalót tedd egy turmixgépbe és alaposan pürésítsd össze. Kóstold meg és ha szükséges, sóval, borssal ízesítsd. Tálalás előtt legalább 4 órára tedd a hűtőbe, majd hidegen szervírozd.
Miso leves tofuval, Japán
Hozzávalók:
950 ml dashi (helyettesíthető zöldséges alaplével)
1 lap wakame (szárított alga), csíkokra vágva
45-60 g miso paszta
1 nagy marék spenót
1 db közepes póréhagyma, felkarikázva
100 gramm tofu, felesleges víz kipréselve belőle és 1×1 cm-es kockákra vágva
opcionális: soba tészta, répa
Elkészítés:
Egy közepes lábasban dinszteld meg a póréhagymát (ha répát is használsz, akkor azt is), majd öntsd hozzá az alaplevet és forrald fel. Ha tésztával szeretnéd enni a levest, a csomagoláson lévő utasítások szerint főzd meg egy másik lábasban. Ha a leves felforrt, add hozzá a tofut, a spenótot és az algát, főzd még 2-3 percig. Zárd el alatta a lángot és add hozzá a misot. Jól keverd el, hogy a paszta feloldódjon a levesben.