MAIKA 777/GettyImages Gasztro csírák diéta egészséges étkezés egészséges reggeli immunerősítés
2020. március 3.

5 érv a szuperegészséges csírák mellett

Sokszor találkozhattál már velük a boltok polcain, talán egyszer-egyszer vettél is. Most elmondjuk, miért nincs jobb náluk, ha egy kis energiára vágysz!

A különféle növényi hajtások között mindenki megtalálhatja a kedvencét, hiszen vannak lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is. Egy dolog viszont az összesről elmondható – élettani szempontból a legjobb kiegészítői egy egészséges reggelinek, uzsonnának. Nem véletlen, hogy a népszerűségük is egyre növekszik. Itt az ideje, hogy te is beépítsd az életedbe őket!

1. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét

A legtöbb növényi hajtásról elmondható, hogy növelik a HDL, azaz a ‚‚jó koleszterin” szintjét és az LDL, azaz a ‚‚rossz koleszterin” szintet is pozitívan befolyásolják, azaz csökkentik. A koleszterinszint változása nagy szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

2. Kitűnő tápanyagforrások

A csírák egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a kifejlett növényben megtalálható összes vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazzák, amelyek a csíráztatási folyamatnak köszönhetően még erőteljesebb koncentrációban találhatók meg bennük. Ráadásul a hajtásokat könnyebben megemészti a szervezet, mert a csíráztatási folyamat során a tápanyag felszívódását gátló anyagok 87 százaléka eltűnik.

3. Javítják az emésztést

Magas rosttartalmuknak hála javítják az emésztést. A búzacsíra és a lencsecsíra különösen jó választás lehet, ha szeretnél egy kicsit javítani az emésztőrendszered működését.

4. Szabályozzák a vércukorszintet

Hogy miért, abban még a szakértők sem értenek egyet. Vannak, akik azt állítják, a csírázás alatt csökken a magok szénhidráttartalma, mások szerint a cukorlebontó enzimek működését segítik a kis hajtások.

5. Kalóriaszegények

A különleges ízük, és a bennük rejlő értékes tápanyagok mellett még az is mellettük szól, hogy kalóriaszegények, így nem kell attól tartanunk, hogy túl sokat viszel be belőlük. Például 100 gramm lucerna- vagy mungóbabcsírában kevesebb, mint 30 kalória található.
Fogyaszd a csírákat nyersen szendvicsekhez, de a különféle krémekkel és mártogatósokkal is isteniek. Sőt, akár turmixba is keverheted őket, és levesek feltétjeként is szuperek lehetnek. Üde ízükkel a rizses és tojásos fogásokat, illetve a házi készítésű húspogácsát is különlegessé teszik.
Kapcsolódó cikkeink