Úgy érezzük, bujkál bennünk valami, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy ledöntsön egy betegség a lábunkról? Kövessük ezt a diétát!
Ebben a szeszélyes őszi időjárásban bármelyik nap előfordulhat, hogy megfázunk, hiszen a szél és az eső miatt könnyebb meghűlni. Ha úgy érezzük, hogy már kerülget minket a betegség, akkor sincs késő! Villámgyorsan előzzük meg a bajt, és gyűrjük le a náthát. A háromnapos diéta lényege, hogy minél több olyan ételt együnk, amelyek gazdagok A-, C- és E-vitaminban, valamint cinkben. Szerencsére az őszi gyümölcsök és zöldségek, mint például a narancs, a grépfrút, az avokádó és a brokkoli (https://lookbook.arkadbudapest.hu/oszi-szuperetelek/) mindezt tálcán nyújtják számunkra.
1. nap:
Reggeli:
> Immunturbó turmix <
Hozzávalók:
- 1 csésze zsírszegény vaníliás szójatej
- 1 csésze fagyasztott málna
- 1 közepes banán felkarikázva
- ½ csésze narancslé
Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük egy turmixgépbe, keverjük simára, majd öntsük poharakba.
Tízórai: 4 korpás keksz, 1 szelet trappista sajt
Ebéd: Avokádós-tonhalas tortilla
Uzsonna: 10 bébirépa, 1 csésze tej
Vacsora: Mézes-lime-os lazac ½ csésze barna rizzsel
2. nap:
Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós 1 evőkanál mogyoróvajjal megkenve, 1 csésze zöld vagy fekete tea, utána 1 grépfrút
Tízórai: 1 narancs
Ebéd:
> Náthaűző sárgarépás-gyömbéres leves <
Hozzávalók:
- 5-6 sárgarépa
- 2 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 liter alaplé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál currypor
Elkészítése:
A répát és a hagymát feldaraboljuk, majd a felmelegített olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a curryt. Felöntjük alaplével az egészet, és addig főzzük, amíg megpuhul a répa. Majd miután kihűlt, turmixszal pépesítjük a levest.
Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt friss gyümölcsökkel elkeverve (például szilvával, naranccsal, fügével)
Vacsora: 1 közepes csirkemell 1 csésze párolt brokkolival és 1 csésze párolt zöldborsóval
3. nap:
Reggeli: 1 kis tál zabkása 1 marék aszalt áfonyával és szilvával, 1 pohár narancslé
Tízórai: 1 zöldalma, 1 marék mandula vagy dió
Ebéd: Citrommal pácolt csirke 1 csésze barna rizzsel és 1 csésze párolt zöldbabbal
Uzsonna: ½ csésze hummusz zöldséges mártogatóssal
Vacsora:
> Influenzafelejtő citrusos-avokádósaláta <
Hozzávalók:
- 2 avokádó
- 2 narancs
- 2 grépfrút
- 1 csokor menta
- 6 fejessaláta-levél
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál fenyőmag
Elkészítése:
Az avokádót vágjuk kis kockákra, a narancsot és a grépfrútot szedjük gerezdekre. A mentát vágjuk apróra, öntsük rá az olívaolajat, szórjuk meg egy késhegynyi porcukorral, sózzuk, borsozzuk. A salátalevelekre halmozzuk a gyümölcsöket, öntsük rá az öntetet, végül pirított fenyőmaggal tálaljuk.