Egészség betegség gyümölcs immunrendszer nátha szervezet szuperétel vitamin zöldség
2019. szeptember 24.

Őszi szuperételek

Turbózzuk fel a szervezetünket olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy fűszerekkel, amelyek valódi szupererővel bírnak!

Miért is olyan különlegesek?

A szuperételek közé azok a finomságok tartoznak, amelyek kiemelkedően gazdagok tápanyagokban, vitaminokban; magas az antioxidáns-tartalmuk, és emiatt az élettani hatásuk is kiváló. Nem is gondolnánk néhány kedvencünkről (https://lookbook.arkadbudapest.hu/szuperzold-szuperetelek/), hogy ilyen erő lakozik bennük, és ráadásul még a diétánkat is segítik. Érdemes tehát most feltankolni az őszi csemegékből, és minél többször beiktatni őket az étrendünkbe!

Körte, a káros szabad gyökök ellen

Ez a zamatos gyümölcs az első helyen szerepel az őszi szuperételek listáján. Tele van ásványi anyagokkal, C- és K-vitaminnal, antioxidáns-tartalma miatt pedig harcol a káros szabad gyökökkel, gyulladáscsökkentő hatású. A fogyásban is nagy segítségünkre lehet kiemelkedő rost- és káliumtartalma miatt, mivel ez utóbbi vízhajtó hatású.

Datolya, a náthaűző

Nagy mennyiségben található benne B-, C- és A-vitamin, csakúgy, mint kalcium, vas és magnézium. Ezekre az őszi szezonban nagy szüksége van a szervezetünknek, hogy könnyebben legyűrhessük a náthát. Emellett a plusz kilók elleni küzdelemben is hű fegyvertársunk lehet a datolya, mivel felpörgeti az emésztést: a benne lévő apró magocskák segítik a táplálék gyorsabb előrejutását a belekben. Ráadásul tartalmaz egy olyan fehérjebontó enzimet, amely az ananászban szintén megtalálható. Édes ízével pedig csillapíthatjuk sóvárgásunkat az édességek iránt is.

Brokkoli, a védőpajzs

Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy nem dönt le minket a lábunkról betegség ősszel, akkor együnk minél több brokkolit. Ehhez elég napi fél csésze, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük, csak pároljuk, hogy megőrizze a benne lévő értékes tápanyagokat. A brokkoli tele van C-vitaminnal, folsavval és karotinoiddal, amelyek fokozzák az immunrendszer működését és felvértezik szervezetünket a betegségekkel szemben, magas rosttartalma pedig segít a fogyásban.

Szerecsendió, a gyógyító

Ha rossz kedvünk van, elég egy szerecsendiós, melengető süteményre gondolnunk, amelynek már az illata is boldogsággal tölt el. A szerecsendió tökéletes hangulatjavító, és a fáradtságot is segít legyőzni. De nem csak a fáradtságot, hanem a betegségeket is, mert rengeteg vitamint, nyomelemet és antioxidánst tartalmaz. A benne lévő illóolajok miatt pedig már nagymamáink is gyakran alkalmazták emésztésserkentőként.

Gránátalma, az egészségbomba

A gyümölcsnek magas a C- és K-vitamin-tartalma, de sok benne a folsav és a kálium is. Jótékony hatását azonban leginkább akkor élvezhetjük, ha nem lé formájában fogyasztjuk, hanem a magjait egészben, mivel ezek tartalmazzák az értékes tápanyagokat. A különleges pirosló bogyók azért is hasznosak, mert javítják az emésztést, illetve segítenek beindítani az anyagcsere- és zsírégető folyamatokat.

 

Kapcsolódó cikkeink