Home fürdő hétvége hosszú hétvége kikapcsolódás kultúra miniszabi romantika szabadság természet utazás
2019. március 4.

Miniszabi tippek

Bridget Jonestól megtanultuk, hogy miniszabira márpedig szükségünk van. Hiszen kiszakít a mindennapokból, és feltölti az energiaraktárunkat.

Közelednek az év első hosszú hétvégéi. Ha már nagyon menekülőre fognánk, válasszunk az alapján úti célt, mi kapcsol ki minket a leginkább.

Ha a természet hív

Ha kirándulásokra, a természet kincseinek felfedezésére vágyunk, Lillafüreden és környékén mindent megtalálunk. A Hámori-tó és a partján álló neoreneszánsz Palotaszálló látványa olyan páratlanul szép, hogy akár maga Walt Disney is rajzolhatta volna.

A függőkert sétánya vezet az ország legmagasabb vízeséséhez, illetve az Anna-mésztufabarlanghoz, amely igazi ritkaságnak számít, összesen hét található szerte a világon! Innen indul a tanösvény, amely a Szinva patak völgyébe vezet. Visszafelé pedig megpihenhetünk a Szent István-cseppkőbarlangban is. Ha pedig arra vágyunk, hogy felülről csodáljuk meg a Bükköt, akár fel is libegőzhetünk a 606 méter magas Jávor-hegyre, amely mellett nemcsak túraútvonalat, de egy rollerösvényt is kialakítottak.

Ha a kultúra vonz

Pécs nem véletlenül érdemelte ki Európa Kulturális Fővárosának címét, hiszen műemlékeinek se szeri, se száma. A székesegyháztól sétálva is megközelíthető az öthektárnyi Zsolnay Kulturális Negyed, amelyet az egykori porcelángyár területén alakítottak ki. Az állandó kiállítások mai napig őrzik a híres família alkotásokban gazdag örökségét.

De a tudománynak is jutott hely, hiszen a helyi Csodák Palotájával egy épületben kapott helyett a planetárium, ahol kényelmes fotelokban hátradőlve, szakértő segítséggel tehetünk izgalmas túrákat az űrben. A manufaktúrák is számos élményt tartogatnak, akár csokibonbont is alkothatunk. De ha gyerekekkel vagyunk, vagy mi vagyunk örök gyerekek, a Bóbita Bábszínház tárlatát is ajánljuk, hiszen nem csak megnézhetjük a bábokat, de ki is próbálhatjuk őket. Ha viszont a képzőművészet vonz minket, a negyeden túl is érdemes körülnézni. Többek közt a Csontváry és a Victor Vasarely Múzeum vár ránk.

Ha a vidéki romantika csábít

Ha elbújnánk a világ elől, Zalakaroson a helyünk. Bár titulusa alapján város, messze elkerüli a pörgés. A pihenni vágyók paradicsoma ez. A helyi élményfürdő termálvize nagyon komplex, olyan szinten nyugtatja az idegeket, hogy még idegsebészeti műtétek után is javallott.

De ha a relax mellett igazi pancsolásra is vágyunk, arra is számos lehetőséget adnak az élményelemek. Ám ha kimozdulnánk, és felfedeznénk a környéket, arra is van tippünk. A pár kilométerre található zalaszabari kalandpark nem csak programban gazdag, páratlan kilátás nyílik onnan a Kis-Balatonra. A kápolnapusztai rezervátumban pedig az ország legnagyobb bivalycsordáját figyelhetjük meg. A sétautat több kilátó és egy piknikezőhely tarkítja.

Kapcsolódó cikkeink