Amikor ránk tör az éhség, a legjobb megoldás a joghurt. De a sima, bolti változatok helyett készítsük inkább izgalmas variációkat!
Még mindig tart az év eleji elhatározásunk, hogy idén végre tényleg megszabadulunk a súlyfeleslegtől (https://lookbook.arkadbudapest.hu/hogy-iden-tenyleg-lefogyjunk/)? A diétákban sokszor a legnagyobb nehézséget az jelenti, amikor két főétkezés között nassolhatnékunk támad, mert legszívesebben bármit megennénk. Ilyenkor a szakértők azt szokták javasolni, kanalazzunk el egy pohár natúr joghurtot. Ám, ha már nagyon unalmasnak találjuk, ideje feldobni egy kicsit!
> Gyömbéres-citromos joghurt <
Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 kisujjnyi friss gyömbér lereszelve
Elkészítése:
A joghurtot öntsük turmixgépbe, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük simára. Ha túl savanykásnak találjuk, akkor nagyon kevés természetes édesítőt is adhatunk hozzá.
Tipp:
Ha nincs friss gyömbér otthon, akkor 1 kiskanál gyömbérpor is tökéletes helyette.
> Chiás-quinoás-málnás finomság <
Hozzávalók:
- ½ csésze fagyasztott málna
- ¼ csésze chiamag
- ½ csésze quinoapehely
- ¾ csésze tej
- ⅓ csésze natúr joghurt
Elkészítése:
A málnákat hagyjuk kiolvadni, tegyük egy tálba, majd nyomkodjuk össze egy villával. Adjuk hozzá a chiát, a quinoát és a tejet, keverjük össze az egészet. Oszlassuk el két üvegcsében, fedjük le, és tegyük éjszakára hűtőbe, hogy másnap reggelre kellően megszívja magát. Extra málnával is megspékelhetjük.
Tipp:
Ha az édesebb ízeket szeretjük, adjunk hozzá 2 teáskanál mézet vagy juharszirupot.
> Répás joghurt ínyenceknek <
Hozzávalók:
- 1 répa
- 2 evőkanál extra olívaolaj
- 1 csésze frissen facsart narancslé
- 2 evőkanál juharszirup
- ½ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál gyömbérpor
- ¼ teáskanál só
- 1 csésze görög vagy natúr joghurt
Elkészítése:
A répát pucoljuk meg, és vágjuk vékony karikákra. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk meg a répákat, amíg aranybarnák nem lesznek. Ez körülbelül 12-14 perc. Egy tálkában keverjük simára a narancslevet, a juharszirupot, a fahéjat, a gyömbért és a sót. Az egészet öntsük rá a répákra, és fedő alatt, közepes hőfokon pároljuk még legalább 10-12 percig. Vegyük le a fedőt, állítsuk magasra a hőfokot, és még süssük addig, míg a leve nagyjából elpárolog. Ha kicsit kihűlt, tegyük turmixgépbe, és a joghurttal együtt keverjük simára, majd oszlassuk el két üvegcsében.
> Körtés-banános joghurt <
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 1 banán
- 1 körte
- zabpehely
Elkészítése:
A banánt és a körtét daraboljuk fel, majd egy turmixgépben pépesítsük. Egy üvegcsében rétegezzünk egy kevés gyümölcsös pépet, jöhet némi zabpehely, utána joghurt, és akár körte- vagy banándarabokkal is feldobhatjuk.
Tipp:
Ha még izgalmasabbá tennénk, kevés fahéjjal is meghinthetjük, ami fokozza a zsírégető hatást is.
Egy kis extra:
Veselkedjünk neki minél hamarabb a házi joghurtkészítésnek, és vigyük magunkkal az elkészült finomságokat az irodába vagy a suliba. Ezek a termékek a segítségünkre lesznek: