Egészség croissant diéta francia könnyed péksütemény péksüti ropogós tészta
2019. június 19.

Isteni és villámgyors croissant házilag

Nem könnyű ellenállni a ropogós tetejű, ám belül puha francia péksütinek… Ám mostantól nem is kell, mert akár otthon is elkészíthetjük!

Legszívesebben utánoznánk a francia nők karcsúságának titkát (https://lookbook.arkadbudapest.hu/ez-a-francia-nok-titka/), és megennénk egy friss és ropogós croissant-t, de nincs időnk elmenni egy pékségbe vagy kávézóba? Jó hír, hogy akár előző este is előkészíthetjük, reggel pedig pár perc alatt készre sütjük, és már ehetjük is. Ráadásul, ha az alakunkra is szeretnénk vigyázni, akkor léteznek könnyedebb receptek is, amikkel kísérletezhetünk.

>Egyszerű változat<

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2 deci tej
  • 1 kávéskanál só
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 darab tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg vaj (hideg)
  • 1 darab tojás a kenéshez

Elkészítése:

1. lépés: A 2 deci tejet 1 evőkanál cukorral együtt langyosítsuk meg, és kelesszük meg az élesztőt.

2. lépés: A maradék cukrot (4 evőkanál) tegyük a liszthez a joghurttal, sóval, tojással együtt. Vagyis csak a vaj maradjon ki.

3. lépés: A felfuttatott tejjel dolgozzuk össze a tésztát, majd tegyük hűtőbe legalább másfél órára.

4. lépés: Ha kivettük a hűtőből, vágjuk 8 egyforma darabra, és nyújtsuk őket vékonyra, kör alakban.

5. lépés: A hideg vajat 7 részre osztjuk, és reszeljük rá az első kinyújtott tészta körre. Majd erre jöhet egy újabb tészta, megint vajat reszelünk és így tovább, egészen addig, amíg el nem fogy. Az utolsónak a tetejére már nem kell vaj.

6. lépés: Ha egymásra halmoztuk a lapokat, az egészet kinyújtjuk, majd körülbelül 16 cikkre vágjuk.

7. lépés: Ízlés szerint tegyünk rájuk tölteléket: mogyoróvajat, csokikrémet, lekvárt vagy sajtot.

8. lépés: Tekerjük fel a cikkeket, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és fedjük le folpack-kal, majd tegyük ismét hűtőbe, ám ezúttal egy teljes éjszakára.

9. lépés: Reggel kenjük meg tojással, és süssük aranybarnára, így máris kész a friss, ropogós, tökéletes croissant!

>Tönkölyös változat<

Hozzávalók:

  • 175 gramm finomliszt
  • 175 gramm tönkölyliszt
  • 80 gramm natúr joghurt (körülbelül fél pohár)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csipet só
  • 1 deci tej
  • 25 gramm friss élesztő
  • 125 gramm vaj (hideg)
  • 1 darab tojás

Elkészítése:

1. lépés: Egy tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot.

2. lépés: A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejet, joghurtot, és ide ütjük bele a tojást, végül sózzuk.

3. lépés: Összekeverjük, és a tésztát hűtőbe tesszük.

4. lépés: Innentől kezdve ugyanúgy készítjük, mint az előző verziót.

>Expressz változat<

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál víz

Elkészítése:

1. lépés: A leveles tésztát nyújtsuk ki egy kicsit, majd vágjuk 4 részre.

2. lépés: Az így kapott téglalapokat vágjuk átlósan ketté, vagyis lesz 2 háromszögünk.

3. lépés: A háromszögeket ismét húzzuk szét egy kicsit, hogy szabályosak legyenek.

4. lépés: A közepükre tegyünk olyan tölteléket, amit szeretnénk (mogyoróvajat, csokikrémet, lekvárt vagy sajtot), és tekerjük fel.

5. lépés: Verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a vizet, majd ezzel kenjük meg a feltekert tészták tetejét.

6. lépés: Tegyük őket előmelegített sütőbe, és körülbelül 180 fokon süssük őket aranybarnára.

Extra tippek:

  • a lisztet lecserélhetjük speciális, diétás változatra
  • cukor helyett használhatunk mézet is
  • a croissant-ok tetejét megszórhatjuk egészséges magvakkal
  • használhatunk diétás mogyoróvajat, csokikrémet, lekvárt

Tipp:

Ha mégis szakértőkre bíznánk az elkészítését, és kipróbálnánk akár egy fenséges, mandulás verziót, akkor nézzünk el az ÁRKÁD Budapestben az á table! étterembe, ahol úgy érezhetjük magunkat, mint Franciaországban.

 

Kapcsolódó cikkeink