Egészség agyműködés csésze feldob fiatalít gőzölgő jókedvre derít kávé
2019. június 13.

Így igyuk a kávét, hogy egészségesek legyünk

Eddig csak azért kortyoltunk el egy csésze gőzölgő feketét, hogy legyőzzük a fáradtságot? Ezentúl biztosan másként lesz.

5 érv, amiért jó hatással van ránk:

  1. Szuper méregtelenítő – a kávé fokozza az anyagcserét, kiváló vízhajtó, emiatt javítja a vesék és a máj működését, méregteleníti és tisztítja az egész szervezetünket.
  2. Serkenti az agyműködést – egy fontos megbeszélésre vagy vizsgára készülünk? Igyunk meg előtte egy csésze feketét, ugyanis stimulálja az agykéreg működését, és gyorsítja a szellemi tevékenység hatékonyságát.
  3. Legyőzhetjük vele a feszültséget – magas a B-vitamin-tartalma, emiatt segít abban, hogy jobban viseljük a stresszt.
  4. Fiatalon tart – a kávénak magas az antioxidáns-tartalma, így lassítja az öregedési folyamatokat, és nemcsak a szervezetünkét, de a bőrünkét is.
  5. Jókedvre derít – akkor is jót tesz egy csésze kávé, amikor rossz a kedvünk, ugyanis hangulatunk összefügg az agyunkban zajló folyamatokkal is. A kávé pedig serkenti a boldogsághormonok, vagyis a dopamin, szerotonin és endorfin működését.

Milyen kávét válasszunk?

Amikor szemezgetünk az itallapról, sokszor elbizonytalanodunk, milyet is válasszunk. Például sokan egyből nemet mondanak az intenzívebb aromájú, erősen pörkölt fajtákra, hogy az biztosan olyan erős lesz, hogy még a szívük is kiugrik tőle. Pedig éppen ellenkezőleg: a pörkölés során a kávébabok koffeintartalma csökken, mivel az a hő hatására bomlik. Vagyis bátran válasszunk kicsit sötétebb szemű kávét. Ahogy az arabica is jó választás, ha kicsit könnyedebb kávéra vágyunk, mert körülbelül harmadannyi koffeint tartalmaz, mint a robuszta. A koffein egyébként, amint a szervezetünkbe kerül, azonnal felszívódik, így negyedóra alatt kifejti élénkítő hatását, ami órákon keresztül kitart.

Extra tippek

Ha azt szeretnénk, hogy valóban csak a pozitív tulajdonságai érvényesüljenek, akkor próbáljuk ki ezeket a trükköket:

  • Lehetőleg kerüljük a különböző szirupokat (karamell, csokoládé, vanília), ugyanis sok kalóriát tartalmaznak.
  • Kóstoljuk meg a zöld kávét, ami sokban hasonlít a zöld teához. Nagyon magas az antioxidáns- tartalma, és gazdag polifenolban.
  • Próbáljuk ki a növényi tejeket, például kókusz- vagy mandulatejjel isteni a gőzölgő fekete.
  • A méz jól kiegészíti ezeket az aromás recepteket, de használhatunk más természetes édesítőszert is.
  • Az igazán merészek kísérletezhetnek különböző fűszerekkel is: https://lookbook.arkadbudapest.hu/fuszerezzuk-meg-a-kavenkat/.
Kapcsolódó cikkeink