Home edzés görkorcsolya görkori kalória kikapcsolódás mozgás sport szabadidő
2019. április 4.

Görkoris tippek kétballábasaknak

Mindig is vonzott minket ez a sport, de féltünk, hogy ügyetlenek lennénk hozzá? Mutatjuk, hogyan vehetjük fel mégis magabiztosan a tempót.

Aki szereti a téli sportokat, jó helyzetben van, hiszen a görkorcsolyázás természetesen nagyban hasonlít a korizáshoz, sőt, a síeléshez is. Aki viszont még egyiket sem próbálta, legyen türelemmel, időt kell arra hagynia, hogy rátaláljon a megfelelő egyensúlyra. Viszont cserébe, páratlan élményben lesz része! Mutatjuk, hogyan tegyük meg a kezdeti lépéseket!

1. lépés: Szerezzünk be egy olyan görkorit, ami jól tartja a bokánkat, de sehol sem nyomja a lábunkat. Akár egy fél számmal nagyobb is lehet, hogy ha esetleg megdagad a lábunk, vagy éppen vastagabb zoknival viseljük, akkor is kényelmesnek érezzük. Több fajta közül választhatunk, de kezdőknek, illetve a klasszikus utcai korcsolyázáshoz a szakértők a fitnesz típust ajánlják. A minőségen viszont ne spóroljunk. A jobb korcsolyával nagyobb biztonságban leszünk, illetve könnyebben meg is tanuljuk az alapokat.

 

Roces Xenon női görkorcsolya, Hervis 28 999 Ft

 

Fila Argon XT férfi görkorcsolya, Hervis 35 999 Ft

2. lépés: Az alapszett második legfontosabb eleme a strapabíró védőfelszerelés, vagyis a bukósisak, a térd-, a csukló- és a könyökvédő beszerzése. Tévedés azt hinni, hogy ezekre csak akkor van szükség, ha valóban kétballábasak vagyunk! Ha ugyanis rájövünk, hogy kipárnázott térdvédőre esni nem is olyan vészes, máris nagyobb biztonságban érezzük magunkat. A bátorság pedig fél siker! A könyök- és csuklóvédő pedig azért elengedhetetlen, mert a kezdetben igenis elkerülhetetlen eséseket nagyrészt kézzel próbáljuk majd kivédeni.

3. lépés: Először is keressünk egy olyan terepet, ahol viszonylag sima, egyenletes az út, na és persze kellően nyugis a környezet. Ne csak a forgalomtól legyen mentes, az emberektől is. Ha ugyanis nem érezzük magunkat zavarban, nagyobb lesz a bátorságunk is! Jó, ha az utunkat fal, esetleg korlát szegélyezi, mert az elején biztosan egyfolytában kapaszkodni szeretnénk. De a legjobb az, ha segítséget kérünk valakitől, aki már ügyes koris. Ő nem csak a fizikai, de a lelki támaszunk is lesz, amikor éppen fel akarnánk már adni…

5. lépés: Ne becsüljük le a görkorizást, felér egy kardioedzéssel! Tehát mielőtt nekiállnánk, melegítsük be a testünket, tetőtől-talpig.

6. lépés: A következőképpen tanuljunk meg stabilan megállni és egyensúlyozni: a térdünket kissé hajlítsuk be, és inkább előrefele dőljünk, mint hátra. Ha tudunk síelni, nyert ügyünk van, ugyanis ugyanaz a szabály, mint a havas lejtőkön: bár itt is inkább automatikusan dőlnénk hátra, inkább ne tegyük, hanem hajoljunk előre, így leszünk stabilan a súlypontunknál.

7. lépés: Ha már képesek vagyunk megállni, próbáljunk meg elindulni. Na de hogyan? Hívjuk segítségül a híres V-szabályt! Vagyis érintsük össze a sarkainkat, a lábfejünk pedig egy V-alakot formázzon, pont mint a pingvineknél! Ha már stabilan felvettük az állást, az egyik lábbal lökjük előre magunkat, a másikkal pedig csak guruljunk. A legjobb, ha megvárjuk, míg nagyon lelassulunk, és újra meglökjük magunkat, csak már a másik irányba. Ha belejöttünk, nincs más dolgunk, mint a két irányt váltogatni egymással.

8. lépés: Ha pedig már el tudunk indulni, meg kell tanulunk megállni is! Van korcsolya, amire eleve tettek egy úgy nevezett fékezőtuskót, ezt hátul, a földhöz kell odaérinteni. De a legjobb, ha ettől függetlenül elsajátítjuk a fékezés tudományát. Ha tudunk síelni, ismét jó helyzetben vagyunk, csak hóekézni kell! Vagyis lábunkkal egy fordított V-t formázzunk, vagyis most ne a sarkakat, hanem a lábfejek elejét közelítsük egymáshoz.

9. lépés: Ahogyan kezdetben bemelegítettünk, ne felejtsünk el a végén nyújtani sem. Bár az első korizások után, készüljünk fel, így is fog jönni az izomláz. De legalább érezni fogjuk: igencsak megdolgoztattuk az izmainkat!

+1 lépés: Ha már kellően magabiztosak vagyunk, adjuk át magunkat teljesen az élménynek: hallgassunk zenét, miközben gyönyörködünk a mellettünk elsuhanó tájban. Sőt, akár kereshetünk magunknak konkrét görkori pályát is. Ahol akár egy új társaságra is találhatunk.

Samsung Galaxy S10e okostelefon, Samsung 257 990 Ft
Sony sport fülhallgató headset, Konzolvilág 18 500 Ft
Nike telefontartó, Athletes 7490 Ft
Led-es futóöv okostelefonokhoz, Tchibo 4295 Ft
Amiért érdemes belejönni:
  • Görkorizással akár 430 kalóriát is elégethetünk röpke fél óra alatt, ez pedig megfelel egy kiadós ebédnek. De ha még tovább fokoznánk a tempót, akkor egy percig adjunk bele mindent a suhanásba, majd a következő egy percben lassítsunk le, és ezt váltogassuk.
  • Igazán formássá varázsolja a lábakat és a feneket!
  • Kevésbé terheljük meg vele az ízületeket és a térdeket, mint a futással!
Kapcsolódó cikkeink