Ha Itália, akkor ne csak a tészta vagy a pizza jusson eszünkbe, hiszen számtalan más isteni fogás kötődik hozzájuk, például előételben verhetetlenek!
Nyűgözzük le vendégeinket egy olaszos hangulatú estével, és várjuk őket többféle antipastival, vagyis előétellel. Ezeket a reneszánsz óta fogyasztják, mintegy étvágygerjesztőként, ám ha mi is elkészítjük ezeket a klasszikus recepteket, lehet, hogy a főételből már nem fogy majd olyan sok.
> Grissini házilag <
Hozzávalók:
- 500 gramm kenyérliszt
- 25 gramm friss élesztő
- 3 deci víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
Elkészítése:
Adjuk a liszthez az élesztőt, az olajat, a meleg vizet, a cukrot és a sót. Miután alaposan átgyúrtuk, takarjuk le egy konyharuhával, és legalább egy-másfél órán keresztül kelesszük. A tésztából csippentsünk le, és formázgassunk belőle nagyjából húszcentis „kígyókat”. Tegyük sütőpapírra őket, kenjük meg olvasztott vajjal, és 200 Celsius-fokon süssük körülbelül 12-15 percig.
Tipp: A tésztához adhatunk különböző fűszereket, parmezánt, apróra vágott aszalt paradicsomot vagy olívabogyót is. Esetleg megszórhatjuk szezámmaggal vagy sajttal, vagy körbetekerhetjük akár sonkaszeletekkel is.
> Bruschetta <
Hozzávalók:
- 1 bagett
- 4 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál olívaolaj
- bazsalikom
- só
Elkészítése:
Kockázzuk fel a paradicsomot, a bazsalikomot vágjuk apróra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd ezeket tegyük egy tálba, és sózzuk meg, majd mehet a hűtőbe egy kis időre. A felszeletelt bagettet pirítsuk meg, öntözzük meg kevés olajjal, és halmozzunk a tetejére egy kanál paradicsomos keveréket.
> Ricottás-olívabogyós mártogatós <
Hozzávalók:
- 350 gramm ricotta
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg olívabogyó
- só
- bors
Elkészítése:
A hagymát vágjuk apróra, az olívabogyót daraboljuk fel, majd keverjük össze a ricottával és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
Tipp: Ha krémesebbre szeretnénk, adjunk hozzá krémsajtot vagy kecskesajtot, esetleg kevés tejfölt vagy natúr joghurtot.
Extra tipp:
Ha igazi olaszos ízekre vágyunk, látogassunk el az ÁRKÁD Budapestben az Okay Italiaba vagy a Cucina di Francescoba. Illetve hamarosan nyílik a Bellozzo étterem is az ÁRKÁD Food Loftban! Az igazán új ízekre megéri várni, találkozzunk a nyitás napján, szeptember 12-én!