Home bogrács bográcsozás fördős zé főzés gasztro kert recept tűz
2019. augusztus 28.

Fördős Zé: Ez a bográcsozás magasiskolája!

Állítólag szeptember végéig tart a nyárias idő, így bőven belefér pár bográcsozós parti. Fördős Zé egy egészen meglepő trükköt oszt meg!

Tegye fel a kezét, aki hallott már a bográcskatlanról! Ugye, hogy nem olyan sokan? Fördős Zé sem tudta elsőre, hogy mi is ez az eszköz.

„Éppen valahol mászkáltam, amikor megláttam ezt az eszközt, és úgy éreztem, szinte hívogat, ezért megvettem, mivel nem is volt olyan drága tétel. Elsőre nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire jópofa dolog, és mennyivel egyszerűbb benne a főzés. Hiszen mindannyian szeretünk nyáron bográcsozni, csakhogy mennyire bosszantó tud lenni, ha például feltámad a szél, vagy éppen jön egy váratlan vihar, és akkor fuccs az egész projektnek. Na ebben a katlanban pont ez az egyik legjobb dolog: olyan, mint egy három lábon álló kályha, aminek a tetejére kell tenni a bográcsot, és még füle is van, így teljesen mobil. Vagyis, ha elered az eső, akkor csak fogjuk, és bevisszük egy fedett helyre, és még tűzrakó helyet sem kell hozzá kiépíteni. Nálam például már az is előfordult, hogy betettem a kocsiba, és levittük a Balaton-partra, hogy ott főzzünk.”

Na de nemcsak azért nagyon szuper, mert bárhova tehetjük a kertben, és harmadannyi fa kell az üzemeltetéséhez, mint például a hagyományos bográcsozáshoz, hanem azért is, mert igazán isteni ételeket tudunk benne készíteni.

„Ha az ember kitanulja, hogyan is működik pontosan, akkor határ a csillagos ég. Ugyanis sokkal jobban lehet benne szabályozni a hőt, például az ajtó nyitogatásával, ezért változatos fogások készíthetők benne. Az én legújabb hobbim például most az, hogy totál nem bográcsba illő kajákat kezdtem el főzni benne. Például mapo tofut, ami egy kínai darált húsos-csípős ragu, osso bucót, ami egy olasz specialitás, francia coq au vin-t, vagyis egy különleges boros pörköltet, na és a legújabb tervem, hogy piskótatekercs-tortát készítek ebben a katlanban. Még szerencse, hogy sokáig jó idő lesz, így van időm kísérletezgetni, na és áthívni a haverokat egy jó kis bográcsozós tesztelésre!”

Kapcsolódó cikkeink