Még mielőtt rabul ejtene egy (vagy kettő) lekváros fánk, néhány dolgot nem árt az eszedbe vésni.
A néphagyomány szerint torkos csütörtök a nagyböjtöt megelőző utolsó nap, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül teletömhetjük magunkat minden földi jóval. A zsíros ételek mint a hurka, a csülök és a farsangi fánk elengedhetetlen részei az ünnepnek. De még mielőtt elkezdődne a habzsolás, érdemes néhány hasznos tippet betartani, ha nem szeretnénk fájó gyomorral ébredni másnap. A túlevés tünetei a puffadás, a fájdalmas hasi görcsök, a fáradékonyság, a fejfájás és a gyomoréges akár napokig is kínozhatnak minket. Ennek elkerülése érdekében, próbáljuk megtalálni az aranyközéputat! Például a húsos ételek mellé ne krumplit vagy rizst válasszunk köretnek, hanem nyers vagy párolt zöldségeket. Miért? A leveles zöldségek és a salátafélék segítik a fehérjében gazdag ételek emésztését, sőt a keményítő- és szénhidráttartalmú élelmiszereket is könnyebben dolgozza fel segítségükkel a szervezetünk. Amennyiben esti vacsorára vagyunk hivatalosak, ne böjtöljünk előtte! Fontos, hogy ne korgó hassal érkezzünk a vacsora helyszínére, így elkerülhetjük a habzsolást. Emellett fektessünk nagyobb hangsúlyt a folyadékfogyasztásra is! Továbbá az italozásra is érdemes jobban odafigyelünk, ugyanis az alkohol növelheti az ételek utáni sóvárgást. Ha a közös vacsora helyett inkább a kedvenc sorozatunk mellett látunk neki egy hatalmas lekváros fánknak, rossz úton járunk! Kutatások is bizonyították, hogy a film- vagy sorozatnézés közben kevésbé koncentrálunk az elfogyasztott étel mennyiségére, így jóval több kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe.