Home dobó ági fagyi főzés gyerekek gyümölcs jégkrém krémleves leves reggeli smoothie zöldség
2019. július 25.

Dobó Ági: Így szeressék meg a kicsik a zöldséget!

Fúj, nem eszem meg! – mondják a gyerekek, ha brokkolit látnak? Dobó Ági elárulja, hogyan csempésszünk egészséges finomságokat az étrendjükbe!

Az ÁRKÁD idei nagykövete, Dobó Ági két tündéri kisfiú, Benedikt és Nataniel édesanyja, így pontosan tudja, olykor mennyire nehéz, hogy a kicsik elegendő gyümölcsöt és zöldséget egyenek. „Alapvetően szerencsés vagyok, mivel a fiúk sok mindent szeretnek, de azért így is van egy-két trükk, amit érdemes bevetni náluk is” – árulja el Ági.

Fincsi reggeli – „Fontosnak tartom, hogy teljes értékű reggelivel kezdjük a napot, ezért gyakran készítek nekik smoothie-t. Ilyenkor fontos, hogy ők válasszák ki, milyen hozzávalókból készüljön, mert ha látják, miket teszek a turmixba, szívesebben megisszák. Soha nincs két egyforma ital, minden alkalommal más-más gyümölcsöt, esetleg zöldséget kérnek bele, így pláne nem unják meg! Na és mindez azért is jó, mert próbáljuk redukálni a konyhai hulladékot. Ezért, ha véletlenül túl sok gyümölcsöt vettem, ami ugyan frissen az igazi, akkor sem kell kidobni, mert egy picit érettebb banán vagy megbarnult barack akár smoothie-ba is jó.”

Egészséges fagyi – „Ha előfordul, hogy mégsem ízlik nekik annyira, vagy pedig túl sok smoothie-t készítettem, hogy ne menjen kárba, beletesszük jégkrémkészítőbe, és irány a fagyasztó. Ennél istenibb fagyi nem is kell, és ilyen formában akkor is megeszik, ha előtte nem annyira jött be nekik az íze.”

Két legyet egy csapásra – „Beni fiam az édesapjához hasonlóan, nagyon édesszájú. Hogy ezt az egészséges életmóddal összeegyeztessem, rengeteg gyümölcsös sütit készítek. Az előbb említett, nem annyira top külsejű gyümölcsök ide is tökéletesek.”

Nyársa vele! – „Nyáron gyakran készítünk különböző gyümölcsnyársakat. Ilyenkor előre felvágok többféle gyümölcsöt, és a fiúk maguk választhatják ki, hogy a színes pálcikákra miket tűzzenek fel. Szuper délutáni nasi lesz belőle.”

Krémezősdi – „Ha szeretnénk, hogy a kicsik több zöldséget egyenek, akkor érdemes a krémlevesekkel kísérletezni. Néhány éve készítettem Beninek brokkolikrémlevest, amit megszórhatott levesgyönggyel. Ez annyira tetszett neki, hogy azóta bármilyen hasonló finomsággal előrukkolhatok, csak az a lényeg, hogy telepakolhassa ezekkel a levesbetétekkel, ami egy külön tányérkában van kikészítve neki. Ráadásul ezekből ma már színes verziók is vannak, így még csalogatóbbak a kicsiknek.”

 

Kapcsolódó cikkeink