Home klasszikus olasz pizza pizzatészta recept sütés tradicionális
2019. július 15.

A tökéletes pizza kulisszatitkai

Igazi ropogós, vékony pizzára vágyunk, ami Olaszországot idézi? Eláruljuk, mik a tradicionális elkészítési módok és a legprofibb trükkök.

Csakis egyszerűen!

Az olasz pizza tésztája végtelenül leegyszerűsített, és csupán néhány lényeges hozzávaló kell hozzá. Vagyis liszt, élesztő, olívaolaj, só és víz. Ha olyan recepttel találkozunk, ami tojást, tejet vagy más fűszereket ír, akkor nem jó helyen járunk.

Megfelelő alapanyagok

A tradicionális pizzához úgynevezett dupla nullás (tipo 00) lisztet használnak. De nekünk nem kell Olaszországig vagy kulináris üzletekbe rohannunk ahhoz, hogy ilyet beszerezzünk. Keressünk speciális pizzalisztet, mert ez áll hozzá a legközelebb. Ám ha ilyet sem találunk, akkor BL 51-es búzalisztet válasszunk, ami kellően finomra őrölt. A liszt mellett az élesztő is nagyon fontos, ami ne legyen por állagú, az olaszok például sörélesztőt használnak. Az olívaolaj pedig csakis extra szűz lehet.

Jöhet a pihenés!

Ugyan a pizza tésztája hamar elkészül, de ne essünk neki egyből a sütésnek, inkább pihentessük lezárt edényben, hűtőben. A legjobb, ha előző délután vagy este elkészítjük, és csak másnap folytatjuk a munkát. De akár egy-két nap is belefér, mert semmi baja nem lesz.

Minél forróbb, annál jobb

A klasszikus, olasz pizza kemencében sül, de mivel ez otthon nem megoldható, ezért az a lényeg, hogy a sütő minél magasabb hőfokra legyen beállítva, és csak akkor tegyük bele a tésztát, amikor teljesen felmelegedett. Emellett arra is figyeljünk, hogy a legalsó rácson vagy egészen lent süssük meg, és néha nyissuk ki a sütő ajtaját, mert így nem ázik át a tészta a felgyülemlett párától.

Kell a kő!

Érdemes beruházni egy pizzakőre, mert jobb lesz az eredmény, mintha egy normál tepsiben készítenénk el a pizzát. Ugyanis, ha kövön sütjük, az alja ropogós és jól átsült lesz, nem ázik el.

A klasszikus pizzatészta receptje

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 12 gramm élesztő
  • 350 ml víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:

1. lépés: A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt. Ha szeretnénk, hogy könnyebben felfusson, egy teáskanál cukrot és kevés olívaolajat is tehetünk bele.

2. lépés: A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban. A közepére formázzunk egy lyukat, és ebbe öntsük a már felfutott élesztős keveréket. Majd az egészet keverjük lazán össze.

3. lépés: A masszát borítsuk egy munkalapra, és dagasszuk legalább tíz percig. Akkor lesz jó, ha már szép egyenletes a tészta, nem gond, ha még kicsit ragad.

4. lépés: Ezután lisztezzük meg a tetejét, vagy liszt helyett akár kevés olívaolajjal is megöntözhetjük. Fedjük le, és hagyjuk legalább 1-1,5 órán keresztül kelni egy langyos helyen.

5. lépés: Ha duplájára kelt, borítsuk lisztezett felületre, és dolgozzuk át a tésztát. Osszuk három egyenlő részre, majd ezekből gyúrjunk gombócokat. Hagyjunk közöttük elég távolságot, mert most ismét letakarjuk őket, hogy negyed-, fél órán keresztül tovább keljenek. Amennyiben nem használjuk fel őket azonnal, csomagoljuk fóliába, és tegyük el a hűtőbe.

6. lépés: Amikor kellően megkeltek, lisztezett deszkán kilapogatjuk a gombócokat. Ezek után vagy a kezünkbe vesszük őket, és úgy kezdjük el kinyújtani a tésztát, vagy pedig sodrófával is dolgozhatunk.

7. lépés: Végül jöhetnek a különböző feltétek, és irány a sütő, ahol a vékony tészta akár pár perc alatt is ropogósra tud sülni!

Tipp:

Ha autentikus olasz ízvilágra vágyunk, és ötleteket merítenénk, milyen feltéteket készítsünk a tésztához, látogassunk el az ÁRKÁD Budapestben az Okay Italia éttermébe, vagy ugyanitt augusztus végén nyílik a Bellozzo, ahol isteni, ropogós szélű pizzákat kóstolhatunk.

 

 

Kapcsolódó cikkeink