Készítsünk olyan vendégváró finomságokat húsvétra, amelyek nemcsak isteniek, de már a tálalásuk is jókedvre derít!
Édesszájúaknak:
Csokis meglepetés
Hozzávalók:
- 7-8 tojás
- 10 deka étcsoki
- 6 deka vaj
- 10 deka cukor
- 6 deka liszt
- 2 darab tojás a tésztához
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál sót
- olaj
Elkészítése:
Hegyes késsel 7-8 tojás tetején készítsünk egy-egy pici lyukat, és ezen keresztül öntsük ki a tartalmukat. A tojáshéjakat óvatosan mossuk el, majd egy lábasban kezdjünk el melegíteni kevés vizet, melybe tegyünk 1-2 evőkanál sót. Ebben főzzük a héjakat körülbelül tíz percig, majd szárítsuk ki, és tegyük őket szilikon muffinformába. A tésztához való két tojást a cukorral együtt verjük habosra, az étcsokit olvasszuk meg a vajjal együtt, majd ha kicsit kihűlt, adjuk a tojáshoz, végül jöhet a kakaópor és a liszt is. Az így kapott masszát rakjuk habzsákba. A megtisztított tojások belsejébe tegyünk egy kevés olajat, majd csepegtessük ki a felesleget. Töltsük meg körülbelül feléig a tésztával, és süssük 15 percig 170 fokon.
Reformpártiaknak:
Csirkés kuszkusz
Hozzávalók:
- 3 deci víz
- ½ leveskocka
- 30 deka kuszkusz
- 30 deka csirkemell
- 1 vöröshagyma
- 1 cukkini
- 1 padlizsán
- 2 kaliforniai paprika
- 1 répa
- 2-3 szem fekete olívabogyó
- 1 mozzarella golyó
- 1 csokor metélőhagyma
Elkészítése:
A leveskockákat dobjuk forró vízbe, várjuk meg, míg feloldódik, majd öntsük a már lábasba készített kuszkuszhoz. Lefedve körülbelül negyedóráig hagyjuk állni, amíg a kuszkusz megduzzad. A kisebb kockákra vágott csirkemellet közben kevés olajon süssük meg, sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre. A hagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg, majd a feldarabolt cukkinivel, padlizsánnal, paprikával együtt pároljuk puhára. A kuszkuszt és a csirkemellet keverjük össze, a zöldséges mixet pedig tegyük tálkába, és hűtsük néhány óráig, végül borítsuk egy tányérra, és formázzunk répaszeletekből szárnyat, lábat, csőrt, taréjt, mozzarellából és olívabogyóból pedig szemeket.
Gourmand-oknak:
Panírozott tojás krémekkel
Hozzávalók:
- 6-8 tojás
- liszt
- 2-3 tojás a panírhoz
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítése:
A tojásokat hideg vízben tegyük fel. Forrás után húzzuk le a tűzről a lábost, de a tojásokat még hagyjuk a vízben néhány percig. Ezután tegyük őket ismét hideg vízbe, szedjük le a héjukat, és jöhet az óvatos törölgetés. A szokásos panírozás következik: lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgassuk. Végül forró olajban süssük ki 5-6 perc alatt. Majonézes tonhal- vagy tojáskrémmel tálaljuk, esetleg körözöttel.
Vegetáriánusoknak:
Répás trükk
Hozzávalók:
- 2 lereszelt répa
- 1 ½ csésze lereszelt cheddar sajt
- ½ csésze krémsajt
- ½ csésze metélőhagyma
- 2 evőkanál light majonéz
- 1 teljes és 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Elkészítése:
Keverjük össze a répa nagy részét, a sajtokat, a metélőhagymát, a petrezselymet és a majonézt. Sózzuk, borsozzuk, ha kell. Formázzunk a masszából egy répát, és borítsuk be a maradék lereszelt répával, végül díszítsük egész petrezselyemmel.