3 egyszerű alaprecept, amit akár tovább is ízesíthetsz.
A növényi alapú étkezés, illetve a laktózintolerancia miatt egyre többen mondanak le a tehéntejről. A klasszikus változatra kiváló alternatívák a magtejek, hiszen a különböző variációk között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Arról nem is beszélve, hogy egészségesek és a környezetet is kímélheted velük. Az egyetlen probléma, hogy elég borsos az áruk. Még szerencse, hogy otthon is könnyedén elkészítheted őket.
Mandulatej
Hozzávalók:
- 2,5 dl mandula (egy bögre) – időt spórolhatsz magadnak, ha hántoltat vásárolsz
- 1 liter víz
Elkészítés:
A hántolt mandulát áztasd néhány óráig úgy, hogy ellepje a víz. Öntsd le róla az áztatóvizet, tedd a turmixgépbe, és add hozzá az 1 liter vizet. Készítsd el a mandulatejet, szűrd le és már fogyaszthatod is.
Tippek:
- Ha hántolatlan mandulát vettél, akkor se ess kétségbe! Forrázd le, és kb. 20 másodpercig hagyd ázni a magokat. Öntsd le róla a vizet, ezután pár perc alatt könnyen eltávolítható a mandulák vékony, barna héja.
- A leszűrt tejből megmaradt manduladarálékot megszárítva lisztként vagy marcipánként is felhasználhatod.
- Érdemes kísérletezni a tej ízesítésével is: néhány csepp méz, juharszirup vagy vaníliaaroma kifejezetten jót tesz neki.
Zabtej
Hozzávalók:
- 0,5 kg zab
- 1 liter víz
- egy csipet só és (vaníliás)cukor
Elkészítés:
A zabot áztasd be néhány órára, majd a vízzel, valamint egy-egy csipet sóval és cukorral turmixod le. Az elkészült zabtejet szűrd le és már fogyaszthatod is.
Tippek:
- A só és a cukor használata azért ajánlott, mert a zabnak alapvetően markáns, nyers íze van, amit ezzel kompenzálhatsz.
- A zabtej sűrűje – azaz a zabliszt – leülepszik az üveg aljára, ezért rázd fel az üveget mielőtt innál belőle.
Kókusztej
Hozzávalók:
- 20 dkg kezeletlen kókuszreszelék
- 1 liter víz
- egy késhegynyi magliszt (legjobb a szentjánoskenyér mag, de az útifűmaghéj-, a kókusz- és a rizsliszt is tökéletes)
Elkészítés:
Kókusztej készítésekor áztatásra és forralásra sincs szükség. Egyszerűen öntsd a turmixgépbe a reszeléket, a vizet és a késhegynyi lisztet. Keverd össze, és szűrd le.
Tippek:
- A hűlés alatt kicsapódó kókuszzsírt leszedheted, és felhasználhatod főzéshez vagy bőrápoláshoz.
- Fontos, hogy olyan kókuszreszeléket vegyél, amit nem kezeltek (fehérítettek) kén-dioxiddal.
- A megmaradt kókuszreszeléket újra felhasználhatod granola vagy süti készítéséhez.