Home bombaforma edzés futás kikapcsolódás kocogás mozgás sport
2019. május 13.

7+1 tipp kezdő futóknak

Hívogat az időjárás, hogy a megszokott alakformáló órákat szabadtéri edzésekre váltsuk? Ha a futásra szavazunk, így veselkedjünk neki!

Minek tanácsokat olvasni a futásról? Hiszen csak felhúzzuk a cipőnket, és indulunk is! – gondoljuk sokan. Pedig ebben az időszakban nagyon sokunk veselkedik neki, minden rákészülés nélkül, csak azért, mert gyorsan formába szeretne lendülni. Jobb eset, ha eddig edzőterembe jártunk, de vészesebb a dolog, ha a testmozgást az utóbbi időben elhanyagoltuk. Futás közben ugyanis nagyon könnyű megsérülni. A következő tippek segítenek abban, hogy kíméljük az ízületeinket, és így a bikini szezon előtt, ne veszítsük el a motivációnkat…

1. tipp: Tényleg nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő felszerelés. Például egy igazán jó futócipő. Felejtsük el, hogy azt a régi sportcipőnket vetjük be, amit korábban az utcára hordtunk, de a megszokott edzőcipőnk sem alkalmas. Valóban szükség van egy kifejezetten futáshoz ajánlott darabra, ami kellően tartja a bokát, nem nyomja a lábfejet, és könnyű. Ha már látjuk, hogy hosszú távú szerelem lesz ez a sport, érdemes elmenni egy olyan profi üzletbe, ahol felmérik a lábunkat és ahhoz ajánlanak cipőt.

2. tipp: Ha nem vagyunk kellően edzettek, mindenképp olyan pályát válasszunk, ahol van gumis futóút. Így elkerülhetjük, hogy hirtelen megterheljük az ízületeinket, és beszerezzünk valamilyen sérülést.

3. tipp: Ne akarjunk egyből olyan villámsebesen futni, mint Usain Bolt, mivel úgysem fog menni! Az sem baj, ha az első néhány alkalommal csak kicsit intenzívebben gyalogolunk vagy kocogunk. Ha pedig fokozzuk a tempót, arra figyeljünk, hogy olyan legyen a tempónk, ami mellett még ütemesen tudjuk venni a levegőt.

4. tipp: Ne essünk kétségbe, ha úgy érezzük, meg kell állnunk. Tartsunk egy kis szünetet, váltsunk sétára, és ha megy, akkor próbáljuk újra. Ha nem megy, az sem jelent vereséget, majd a következő alkalommal jobbak leszünk, tovább fogjuk bírni.

5. tipp: Próbáljunk legalább heti három futóedzést beiktatni, ha fejlődni szeretnénk és karcsúsodni. De ez nem azt jelenti, hogy három egymást követő napon vonszoljuk magunkat végig a pályán, hanem mindenképp iktassunk be legalább egy pihenőnapot. A szervezetünknek szüksége van a regenerálódásra.

6. tipp: Fokozatosan emeljük a szintet, vagyis hetente 10-15-%-kal növeljük a teljesítményünket, vagyis arányaiban ennyivel több kilométert vagy időt fussunk.

7. tipp: Amennyiben a zsírégetés a cél, akkor az intenzív, gyors tempójú futást ötpercenként a lassú kocogással váltogassuk. Az intervall mozgás beindítja a fogyást, és hamarabb érjük el az álomalakot.

+1 tipp: Használjunk aktivitásmérőt vagy okosórát, mert így tudjuk legjobban felmérni a teljesítményünket. Ráadásul, az eredmények láttán tudjuk a legjobban motiválni magunkat futás közben.

1. Sportmelltartó Puma – Van Graaf 5990 Ft 2. Okostelefon-tartó sportöv Tchibo 2795 Ft 3. Dupla rétegű futósort H&M 4995 Ft 4. Aktivitásmérő Polar Polar – Hervis 49 900 Ft 5. Bluetooth sport fülhallgató headset Sony – Konzolvilág.hu 18 490 Ft 6. Napellenző Retro 7990 Ft 7. Sporttrikó H&M 3995 Ft 8. Női futócipő Epic React Flyknit – Nike 45 900 Ft

 

 

Kapcsolódó cikkeink