Fotó: Emely/Getty Images Gasztro főzés fűszer fűszernövény gasztronómia kert konyha otthon
2020. március 18.

3 tipp, hogy életben tartsd a fűszernövényeket

Szeretnél egy kis konyhakertet a lakásodba, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Segítünk!

Sokszor eltervezted már, hogy főzéskor nem a boltból szedegeted össze a fűszernövényeket, hanem a saját kis kertedből, de attól félsz, hogy nálad nem maradnának életben? Adunk pár hasznos tippet a gondozásukhoz!

Elő az iránytűkkel!

Nem mindegy, hogy melyik fűszernövényt hova helyezed el, vannak ugyanis olyanok, amelyek közvetlen és részleges fényigényűek. Azokat, amelyeknek több fényre van szükségük, mint például a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring vagy a kakukkfű, tedd a déli ablakba. Míg a menta, a petrezselyem, a tárkony vagy a metélőhagyma – vagyis azok, amiket kevésbé kell, hogy érjen a nap – a keleti és a nyugati fekvésű ablakokban érzik jól magukat igazán.

konyhakert
Fotó: Joey Kotfica/Getty Images

Az első lépések

A tökéletes hely már megvan, úgyhogy jöhet a megfelelő cserép! Olyat válassz, aminek van vízelvezető nyílása, azaz lyukas az alja. Miután beleszórtad a magokat, tegyél rájuk körülbelül 0,5 centiméternyi földet. Ha túl sűrűn nőnek ki a csírák, akkor ültesd szét őket, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Figyelj arra is, hogy ne öntözd túl a növényeket, csak akkor locsolj, ha már ki van száradva a föld felszíne – tehát ne álljon a víz a cserép alatt. Folyamatos nyirkosságra a petrezselyemnek, a mentának vagy a bazsalikomnak van szüksége. Azt se felejtsd el, hogy 15-24 fok között érzik jól magukat a fűszernövényeid!

Haladó trükkök

A fűszernövények földje könnyen összeállhat az öntözés miatt, ezért oda kell figyelned arra, hogy gyakran fellazítsd azt. Sőt, az évelő fajtákat évente egyszer nem árt átültetni egy nagyobb méretű cserépbe friss földdel együtt, erre a tavasz a legalkalmasabb időpont.

Kapcsolódó cikkeink