Egészség bejgli diéta éhség étrend fogyókúra kalória káposzta karácsony menü szilveszter ünnep
2019. december 16.

Ünnepi túlélőkalauz diétázóknak

„Á, úgyis felszedek néhány kilót a következő hetekben!” – legyintünk, pedig ezekkel a tippekkel könnyen tarthatjuk a súlyunkat!

Az ünnepi időszak minden diétázó rémálma, hiszen a családi és baráti összejövetelek alatt képtelenség nemet mondani, amikor ezerféle finomsággal kínálnak minket. Az a jó hírünk, hogy nem is kell visszautasítanunk a töltött káposztát vagy a bejglit, csak kövessük ezeket a túlélő-tippeket, és nem kell félnünk attól a pillanattól, amikor szilveszter után újra mérlegre állunk!

Éhesen? Sehova!

A leggyakoribb hiba, amit ünnepek alatt elkövetünk, hogy szinte kiéhezve esünk be egy vendégségbe. Pedig ilyenkor is érdemes ügyelni arra, hogy reggelire együnk valamit, például egy teljes kiőrlésű kenyeret felvágottal és zöldségekkel, esetleg valamilyen tojásos fogást. Ha pedig vacsorára vagyunk hivatalosak, akkor mindenképp iktassunk be egy könnyed ebédet, és kapjunk be uzsonnára is néhány falatot. Így elkerülhetjük, hogy mindent behabzsoljunk, amit elénk tesznek az ünnepi asztalnál.

El a lábasokkal!

Ugye, milyen lenyűgöző látvány, amikor a karácsonyi filmekben tele van pakolva az asztal mindenféle finomsággal, és a rengeteg lábastól, edénytől, tányértól szinte el sem férünk. Pedig így aztán nehéz ellenállni a csábításnak, és önkéntelenül többet vagy többször veszünk valamiből. Inkább hagyjunk mindent a konyhában vagy a pulton, és mindenkinek külön-külön szedjünk.

Kell egy kis szünet!

Több tanulmány szerint is egy ünnepi lakoma alatt képesek vagyunk akár 3000 kalóriát eltüntetni. Ez igencsak elképesztő szám, hiszen a duplája egy átlagos felnőtt napi fogyasztásának. Így nem csoda, hogy néhány nap alatt felszalad ránk pár kiló! Első lépésként csak keveset szedjünk a tányérunkra, és ha végeztünk az evéssel, tartsunk legalább húsz perc-fél óra szünetet. Adjuk át az ajándékokat, beszélgessünk, esetleg nyomjuk le egy gyors kör társast. Csak akkor repetázzunk, ha még ezután is éhesnek érezzük magunkat.

Illatos éhségűzés

Készítsünk dekorációt az asztalra különféle citrusfélékből, például egy klasszikus szegfűszeggel tűzdelt narancs tökéletes választás. A citrusfélék és a szegfűszeg aromája is tökéletes ellenszer éhség ellen (https://lookbook.arkadbudapest.hu/manipulaljunk-illatokkal/). De akár vaníliarúdból is kreálhatunk egy kompozíciót, mert a karakteres aroma segít abban, hogy ne kívánjuk úgy az édességeket.

Ne adjuk fel!

Úgysincs értelme most a diétának! – hajtogatjuk magunknak, és ezzel a lendülettel el is merülünk a lakmározásban. Pedig elég, ha csak kicsit odafigyelünk a mértékre, többször eszünk keveset, elegendő folyadékot iszunk, és már meg is úsztuk, hogy felszaladjanak ránk a plusz kilók.

 

Kapcsolódó cikkeink