Hajtsunk a rikító zöld zöldségekre, hiszen olyan szupererővel bírnak, amelyekkel topformában lendülhetünk, sőt, még a diétánk is felpörög.
Articsókás regenerálás
Azt se tudom, hogyan kéne megpucolni! – fogadjunk, hogy sokszor azért tettük vissza a zöldséges pultra az articsókát, mert el se tudtuk képzelni, miként is álljunk neki. Pedig itt az ideje, hogy megismerkedjünk vele! Az egyik legfontosabb titka a fő alapanyagában, a cinarinban rejlik, ami jótékonyan hat az epeműködésre, emellett májkímélő hatása is van, és segíti más sejtjeink regenerálódását. Ráadásul egy olyan probiotikumot is tartalmaz, aminek a belek optimális működésében van szerepe.
> Articsókás penne <
Hozzávalók:
- 8 articsóka
- 1 citrom
- olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- penne
- reszelt sajt
Elkészítése:
A megtisztított articsókákat áztassuk egy tál citromos vízben, majd alaposan csöpögtessük le. Felhevített olajban pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá az articsókát, és pároljuk legalább 20 percig. Ízesítsük sóval és borssal. Amíg párolódik, főzzük meg a tésztát, és adjuk a kész zöldséghez. Reszelt, kemény sajttal tálaljuk, például pecorinóval vagy parmezánnal.
Spárgás fogyás
A spárgáról már osztottunk meg isteni recepteket (https://lookbook.arkadbudapest.hu/spargazzunk-ejjel-nappal/), de akkor nem írtunk arról, mennyire jó hatással van az egészségünkre – na és főleg az alakunkra! Ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, rostban gazdag, ami szintén hozzájárul az emésztés serkentéséhez. De a legfontosabb, hogy kiváló vízhajtó, így a hasunkat is laposabbá teszi.
> Spárgakrémleves <
Hozzávalók:
- 50 deka spárga
- 1 krumpli
- 1 vöröshagyma
- 4 deka vaj
- fehér bors, só
Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A felhevített vajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a spárgát és a felkockázott krumplit. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, sóval, borssal ízesítjük, puhára főzzük, majd egy turmixgépben pépesre aprítjuk. Ezután újraforraljuk és hozzáadunk annyi vizet, amilyen sűrűségű levest szeretnénk. Esetleg kevés citromlével és cukorral is ízesíthetjük.
Spenótos fáradtságűzés
Van, aki utálja és van, aki imádja – a spenót valóban elég megosztó, hiszen általában gyermekkorunk pocsék főzeléke jut róla az eszünkbe. Pedig, ha igazán friss és ízletes zöldséget veszünk, garantáltan megváltozik róla a véleményünk. Ráadásul a segítségével könnyedén le tudjuk győzni a fáradtságot. Ugyanis nagyon gazdag magnéziumban, kiváló vas- és fehérjeforrás, ami szintén emeli az energiaszintünket, és még a fogyást is serkenti.
> Villámomlett <
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 marék friss bébispenót
- bazsalikom ízlés szerint
- olívaolaj
- ½ csésze reszelt sajt
Elkészítése:
A tojásokat felverjük, kicsit sózzuk, majd hozzáadjuk a bazsalikomot, ízlés szerint. Felforrósítjuk az olajat, egy maréknyi spenótot megfonnyasztunk, aztán hozzáadjuk a tojásos keveréket. Két perc sütés után megfordítjuk egy lapáttal, és rászórjuk a maradék spenótot, a reszelt sajtot, majd kettéhajtjuk, és így sütjük még egy percig.