Egészség betegség csípés darázs gomba hasmenés horzsolás napszúrás seb strand
2019. június 26.

Strandbajok – és megoldásuk

Sajnos sokszor nemcsak a felhőtlen pancsolásról szól a strandolás… Bosszantó történésekkel is járhatnak. Így előzzük meg őket!

Bőrgomba

A meleg és a nedves környezet miatt a bőrgombát nagyon könnyű elkapni. Gondoljunk csak arra, mennyit mászkálunk mezítláb, áztatjuk magunkat a vízben, vagy éppen burkolózunk nyirkos törölközőbe. Leggyakrabban a lábunkon jelenhet meg, így ha azt tapasztaljuk, hogy az ujjaink között elkezd hámlani, esetleg viszketni vagy pirosassá válni a bőr, akkor gyanakodhatunk, hogy gombával van dolgunk. De akár a hónaljunkon, combtőnél, mell alatt vagy a térdnél is megjelenhetnek a zavaró tünetek.

Megoldás:

Léteznek ma már megelőzésre is alkalmas gomba elleni készítmények. Használjunk minél többször lábsprayt, és a strandpapucsot szinte mindig viseljük. Alaposan törölközzünk meg, még a lábujjak között és az érzékeny területeken is. Na és nem árt a váltás bikini sem, hogy szárazat viseljünk.

Csípések

A víz, a különböző ételek csak úgy vonzzák a rovarokat, például a darazsakat, így könnyedén előfordulhat bármikor egy csípés. De tehetjük véletlenül hangyabolyba a törölközőnket, esetleg ránk szállhat egy bögöly is, nézzük, mi ilyenkor a megoldás.

Megoldás:

A strandtáskánkban legyen nálunk valamilyen fertőtlenítő ilyen esetekre, például antihisztamin-tartalmú krém vagy bőrnyugtató spray. De az sem árt, ha legalább egy-egy kalciumtablettát is bepakolunk. A csípést enyhítsük hideg vízzel, és ne ijedjünk meg, ha fürdés után ismét duzzadtabbnak tűnik.

Napszúrás

A nagy hőségben bárkivel előfordulhat, hogy napszúrást kap, hiszen akár el is aludhatunk a napon. A legfőbb tünete általában a fejfájás, a hányinger és a szédülés.

Megoldás:

Tényleg fontos, hogy a legforróbb órákban kerüljük a tűző napot, és próbáljunk árnyékban lenni. Szerencsére a kalapok és sildes sapkák is nagyon divatosak, amiket érdemes beszerezni. Ha mégis megtörtént a baj, használjunk hideg vizes borogatást, igyunk sok folyadékot, és próbáljunk aludni, nyugalomban lenni.

Horzsolások, sebek

A vizes kövön, lépcsőn pillanatok alatt megcsúszhatunk, és lehorzsolhatjuk a bőrünket, vagy véletlenül szilánkba, esetleg más éles tárgyba léphetünk.

Megoldás:

A strandpapucs nemcsak a gombától, de ezektől a balesetektől is megóvhat. De ha már megtörtént a baj, akkor azonnal fertőtlenítsük a sérült bőrfelületet. Viszont, ha a seb nagyobb területet érint vagy mély, akkor mindenképp keressünk fel orvost.

Hasmenés

Akár egy medence vízében is előfordulhatnak olyan kórokozók, amelyek ellenállnak a klórnak is, és hosszú ideig képesek túlélni az emberi testen kívül is. Ezek úgy kerülhetnek a vízbe, hogy valaki úgy csobban, hogy előtte nem fürdött le megfelelően, vagy nem alapos a személyes higiéniája.

Megoldás:

A zuhanyzók nemcsak azért praktikusak, hogy lehűtsük magunkat, hanem igenis vegyük komolyan, és álljunk alá, mielőtt bemegyünk a vízbe. Na és strandolás után is alaposan fürödjünk meg.

 

Kapcsolódó cikkeink