Psziché család feszültség kikapcsolódás nyaralás vakáció vita zökkenőmentes
2019. augusztus 19.

Segítség, most indul nyaralni a család!

Augusztus utolsó napjaiban vágunk csak neki a vakációnak? Nem árt felkészülni, hogy valóban zökkenőmentes legyen a pihenés.

Ajjaj, mindjárt suli!

Mennyi mindent kell még elintéznünk, mielőtt elkezdődik a tanév! – biztosan sok szülő kap így a fejéhez, amikor egy nyárvégi nyaralás előtt állnak. Hiszen be kell szerezni a tanszereket, újra meg kell szervezni a napi menetrendet, beosztani a különórákat… A legjobb, ha készítünk egy listát a legfontosabb teendőkről, és még az utazás előtt megpróbálunk mindent elintézni, vagy legalábbis átgondolni, mit hogyan szeretnénk majd. Így biztosan nyugodtabban tudunk nekivágni a vakációnak, és nem nyomasztanak a gondok.

Nem lehet vége a nyárnak!

Ne mondogassuk egyfolytában, hogy „ó, már csak X nap van hátra a nyárból!”, mert ha erre összpontosítunk, garantáltan nem tudjuk kiélvezni ezt a maradék néhány napot. Rá se nézzünk a naptárra még a mobilunkon se, feledkezzünk meg arról, hányadika van, csak arra koncentráljunk, hogy végre együtt vagyunk. Vagy játsszunk egy képzeletbeli játékot, és mondjuk azt, hogy még csak június van. Ugye, hogy már csak a puszta gondolat is megnyugtató?

Mindenki választhat

Az egész család ezt a közös utazást várta az elmúlt hónapokban? Akkor biztosan mindenki extrán izgatott, és mindenkinek pontos elképzelése van arról, mit szeretne csinálni ebben a pár napban. Kérjük meg a gyerekeket is, hogy rajzolják vagy írják le, mi is a leghőbb vágyuk a vakáció alatt, és igyekezzünk ezek közül minél többet megvalósítani.

Időjárásbiztos célpont

Ha akkora várakozással indulunk útnak, még kiábrándítóbb, ha az időjárás nem kegyes hozzánk. Ezért mindenképp olyan úti célt vagy szálláshelyet válasszunk, ahol akkor is jól tudjuk érezni magunkat, ha éppen folyamatosan szakad az eső. Például, ha van belső medence, játszóház vagy valamilyen kalandpark a közelben, máris nincs veszve semmi. Na és készüljünk azért kártyával vagy társassal is, amit az egész család szeret!

Hagyjunk időt!

Még ha nagyon last minute utat is választottunk, akkor is úgy időzítsük, hogy legalább két nappal az iskolakezdés előtt érjünk haza. Így a gyerekeknek is van idejük visszazökkeni, illetve kipihenni magukat, és nem a kapkodásról szólnak majd az utolsó pillanatok.

 

Kapcsolódó cikkeink