Softbank Psziché jövő kiállítás program robot tudomány
2019. február 21.

Ne féljünk a robotoktól!

Érzékelnek minket, kommunikálnak velünk, de segítenek is rajtunk. Ismerkedjünk meg a robotokkal, hiszen a jövő már az ajtón kopogtat.

121 centiméter magas, 29 kilós, van saját kamerája, 3D-szenzora, mikrofonja és érintőképernyője. Érzékelői segítségével egy zárt területet körbejár anélkül, hogy bárkinek vagy bárminek hozzáütközzön – ha egyszer láttuk, nem feledjük Peppert, az biztos! Ez a mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával felszerelt robot ráadásul tökéletesen alkalmas arra is, hogy feladja a leckét, és elgondolkodtasson minket arról, merre tart a világ.

Több mint illúzió

Peppert egy japán (eredetileg francia tulajdonú) fejlesztőcég dobta piacra, öt évvel ezelőtt. Azóta számos utódja és verziója létezik, szerte a világon. Van, amelyik repülőtéri információs, van, amelyik szállodai portás, van, amelyik egy műszaki bolt szakértője, de olyan is van, amelyik felér egy házvezetőnővel, hiszen tökéletesen kézben tartja az okosotthonok vezérlését. Egy feltöltéssel csaknem egy napon át teszi a dolgát. Itt az ideje a jelenséggel megbarátkoznunk, hiszen nemsokára elkerülhetetlenül szembe fogunk vele találkozni.

Softbank

Fontos tisztázni: a helyzetet valójában az igényeink is teremtették. A felgyorsult világunkban nehéz, lassú, időrabló ügyeket intézni, információt kérni. Sokan viszont ódzkodnak az online ügyfélszolgálatoktól, személytelennek tartják.

„Ez a kis robot viszont illúziót biztosít. Azzal, hogy a szemünkbe néz, hogy képes játszani a hangjával, hogy a kezével gesztikulál, azt az érzést kelti bennünk, hogy mégiscsak tudunk személyes kontaktust teremteni. Kényelmes, gyors és nem utolsósorban szórakoztató. Egy új típusú ügyfélélményt biztosít” – mondja Bartha Levente, a hazai fejlesztésekért felelős Netlife Robotics ügyvezető igazgatója.

Netlife Robotics

A társrobotok a nyerők

A technika ilyen szintű térhódítása persze számos kérdést felvet – például mi lesz a munkahelyekkel, robotok fognak minket helyettesíteni? A szakemberek szerint csak olyan területeken, ahol pont az a cél, hogy az emberi munkaerőt tehermentesítsék, vagyis az életünket megkönnyítsék. De hogy mi lesz a társadalommal, az már egy bonyolultabb kérdés. Számos kutatás bebizonyította ugyanis, hogy sokan tartanak a robotoktól.

„Ha túlságosan hasonlítanak ránk, az ellenérzést kelt bennünk, sőt, esetleg félelmet is generál – folytatja Bartha Levente. – Ám ha barátságos, nem túlzottan emberi külsőt kapnak, akkor már kíváncsian tekintünk rájuk. Nem véletlen, hogy Pepper műanyagból készül, fehér, lekerekített a formája, alacsony a mérete – távolról sem téveszthető össze egy emberrel, így nincs bennünk iránta ellenérzés sem.”

Az ELTE Etológiai Tanszékének vezetője, dr. Miklósi Ádám szerint pont a robotoknak ez az új generációja, a társrobotok jelentik majd a megoldást a társadalmunkba történő integrálódásukra. Sőt, a magyar kutatók szerint a legjobb az lenne, ha a kutyák viselkedéséről, illetve érzelmeiről mintáznák őket. Így tudnánk mi, emberek leginkább értékelni az előnyeit annak, hogy a robotok megértik a tőlünk kapott utasításokat, de közben kiszámíthatóan is működnek.

Programajánló

Ha szeretnénk bepillantást nyerni, hogy a mindennapjainkban milyen szerepe lehet a robotoknak a közeli és távoli jövőben, sőt személyesen is találkoznánk Pepperrel, az első humanoid robottal, február 21. és 24. között, az ÁRKÁD Budapest robotika kiállításán megtehetjük. Sőt, egy kérdezz-felelek játékkal próbára is tehetjük a tudását! De számos érdekes program vár még a legújabb technológiák rajongóira: például robot szépség- és táncverseny, de akár a robotkészítés teljes folyamatáról is képet kaphatunk, az összeszerelésüktől a programozásukig.

Kapcsolódó cikkeink