Egészség ánizs fagy fahéj fűszer gesztenye gyömbér hideg hőháztartás leves melegítő melengető ragu szegfűszeg tél vörösbor
2019. december 26.

Melengető ételek – téli hideg ellen

Hiába veszünk fel hat pulóvert, vastag kabátot és burkoljuk magunkat sálba, mégis fázunk? Ezek a finomságok segítenek, hogy felmelegedjünk!

Hajrá, zöldségek!

Már egy gőzölgő leves gondolatára abbahagyjuk a vacogást? Ez azért lehetséges, mert a zöldségekben, például a répában, fehér és lila káposztában, céklában és édesburgonyában gazdag levesek és raguk segítenek, hogy jobban viseljük a hideget.

Fűszerekre fel!

A kedvenc téli pikáns adalékanyagaink (https://lookbook.arkadbudapest.hu/pikans-teli-fogyokura/) nemcsak a diétánkban és a nátha legyőzésében segítenek, hanem bizony a didergést is legyűrik. Az egyik legjobb a gyömbér, de érdemes bevetni a fahéjat, az ánizst, a szegfűszeget, a kardamomot és a szerecsendiót is. Sőt, ilyenkor is kísérletezhetünk az extrán csípős ételekkel (https://lookbook.arkadbudapest.hu/gasztro-video-tobb-mint-pikans-szosz-a-burger-markettol/), vagy éppen a keleti konyhával, mert a kurkuma és a csili fokozzák a hőháztartásunkat.

Gesztenyés melegítés

Téli vásárokban még elcsíphetjük a sült gesztenyét, de akár gesztenyével töltött sültek és édességek is jöhetnek bőséggel. Olyan anyagokat tartalmaznak ugyanis, amelyek fokozzák a vörösvérsejtek képződését, emiatt jobban felhevülünk.

Elő a vöröst!

Ha valamikor, akkor ezekben a hónapokban megengedett, hogy kicsivel több vörös húst fogyasszunk. Például készítsünk marhából, sertésből, bárányból vagy valamilyen vadhúsból készült fogást, mert melegítő hatásuk van.

Szilveszteri kedvenc

Ne csak az újévi menüben szerepeljen a lencse, hanem bátran csempésszük minél több ételbe, ahogy a többi hüvelyest, például babot, csicseriborsót is. Ezeknek az ételeknek a feldolgozásához több energiára van szüksége a szervezetünknek, ezért hatékonyak.

+1 tüzes tipp:

Nem véletlen, hogy télen népszerűek azok a receptek, amelyek némi alkoholt is tartalmaznak. Például rummal, konyakkal, vörösborral tökéletes főételeket és desszerteket is varázsolhatunk. Na és ne csodálkozzunk, hogy mire üres lesz a tányérunk, még a vastag pulcsit is ledobjuk!

 

Kapcsolódó cikkeink