Egészség betegség forró ital gyógyító ital megfázás nátha recept tea
2019. december 5.

Legtutibb gyógyító italok

Itt a tél, és vele együtt a megfázás ideje, így érdemes minél többször ezekből a teákból kortyolnunk, ha szeretnénk elkerülni a betegséget!

> Kurkumás csodaszer <

Arany tejnek is nevezik ezt a kurkumás finomságot, ami egy tradicionális indiai ital. Rengeteg egészségügyi bajra gyógyír lehet, például megfázásra, torokfájásra, vagy fejfájásra is rendkívül hatásos. A titka abban rejlik, hogy a kurkuma és a gyömbér is természetes gyulladáscsökkentők, és erősítik az immunrendszerünket.

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 fahéjrúd
  • 1 kisujjnyi vékonyra vágott gyömbér
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 2 csésze tej
  • 2 evőkanál méz

Elkészítése:

Kezdjünk el melegíteni 2 csésze vizet, adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük közepes hőfokon körülbelül 10 percig. Adjuk hozzá a tejet és a mézet, és keverjük el az egészet, amíg egy selymes állagú teát nem kapunk.

> Citromos-gyömbéres tea <

Mintha egy elixír receptje lenne, amivel könnyedén legyőzhetjük a náthát. Halmozzunk bele a végén minél több citromot, hogy még hatásosabbá tegyük.

Hozzávalók:

  • 1 nagy hüvelykujjnyi gyömbér
  • 3 evőkanál méz
  • 1 citrom

Elkészítése:

Egy közepes lábast töltsünk meg 4 csésze vízzel, és adjuk hozzá a meghámozott, vékonyra vágott gyömbért. Forraljuk fel, majd amint bugyogni kezd a víz, vegyük le közepes hőfokra, és hagyjuk addig, amíg a folyadék körülbelül a felére nem csökken. Adjuk hozzá a mézet, majd húzzuk le a tűzről, végül szűrjük le az egészet. Most kaptunk egy igazán erős gyömbéres koncentrátumot, amiből 2-3 evőkanálnyit adagoljunk egy bögre forró vízhez, és tegyünk bele vékonyra vágott citromkarikákat. A gyömbéres lé akár két hétig is eláll a hűtőben.

> C-vitaminos turbó <

Ennek a teának minden egyes eleme felér egy valódi vitaminbombával – akár egyesével is tökéletes teákat készíthetünk belőlük. Csakhogy a filteres változatok helyett inkább szerezzük be az alapanyagokat, például a csipkebogyót, a citromfüvet és a hibuszkuszt gyógynövény- vagy bioboltokból.

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál csipkebogyó
  • 1 evőkanál szárított citromfű
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál szárított hibiszkuszvirág
  • ½ evőkanál citromlé
  • méz ízlés szerint

Elkészítése:

Forraljunk fel 4 csésze vizet, és adjuk hozzá a csipkebogyót, a citromfüvet, a fahéjat és a hibiszkuszt. Tíz perc után szűrjük le az egészet, végül ízesítsük citromlével és mézzel.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink