Itt a tél, és vele együtt a megfázás ideje, így érdemes minél többször ezekből a teákból kortyolnunk, ha szeretnénk elkerülni a betegséget!
> Kurkumás csodaszer <
Arany tejnek is nevezik ezt a kurkumás finomságot, ami egy tradicionális indiai ital. Rengeteg egészségügyi bajra gyógyír lehet, például megfázásra, torokfájásra, vagy fejfájásra is rendkívül hatásos. A titka abban rejlik, hogy a kurkuma és a gyömbér is természetes gyulladáscsökkentők, és erősítik az immunrendszerünket.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál kurkuma
- 2 fahéjrúd
- 1 kisujjnyi vékonyra vágott gyömbér
- ½ teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál fekete bors
- 2 csésze tej
- 2 evőkanál méz
Elkészítése:
Kezdjünk el melegíteni 2 csésze vizet, adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük közepes hőfokon körülbelül 10 percig. Adjuk hozzá a tejet és a mézet, és keverjük el az egészet, amíg egy selymes állagú teát nem kapunk.
> Citromos-gyömbéres tea <
Mintha egy elixír receptje lenne, amivel könnyedén legyőzhetjük a náthát. Halmozzunk bele a végén minél több citromot, hogy még hatásosabbá tegyük.
Hozzávalók:
- 1 nagy hüvelykujjnyi gyömbér
- 3 evőkanál méz
- 1 citrom
Elkészítése:
Egy közepes lábast töltsünk meg 4 csésze vízzel, és adjuk hozzá a meghámozott, vékonyra vágott gyömbért. Forraljuk fel, majd amint bugyogni kezd a víz, vegyük le közepes hőfokra, és hagyjuk addig, amíg a folyadék körülbelül a felére nem csökken. Adjuk hozzá a mézet, majd húzzuk le a tűzről, végül szűrjük le az egészet. Most kaptunk egy igazán erős gyömbéres koncentrátumot, amiből 2-3 evőkanálnyit adagoljunk egy bögre forró vízhez, és tegyünk bele vékonyra vágott citromkarikákat. A gyömbéres lé akár két hétig is eláll a hűtőben.
> C-vitaminos turbó <
Ennek a teának minden egyes eleme felér egy valódi vitaminbombával – akár egyesével is tökéletes teákat készíthetünk belőlük. Csakhogy a filteres változatok helyett inkább szerezzük be az alapanyagokat, például a csipkebogyót, a citromfüvet és a hibuszkuszt gyógynövény- vagy bioboltokból.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál csipkebogyó
- 1 evőkanál szárított citromfű
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál szárított hibiszkuszvirág
- ½ evőkanál citromlé
- méz ízlés szerint
Elkészítése:
Forraljunk fel 4 csésze vizet, és adjuk hozzá a csipkebogyót, a citromfüvet, a fahéjat és a hibiszkuszt. Tíz perc után szűrjük le az egészet, végül ízesítsük citromlével és mézzel.