Egészség allergia allergiaszezon betegség bőrvizsgálat gyógyszer orrfolyás orvos szemviszketés tavasz tüsszögés
2019. március 18.

Kezdődik az allergiaszezon!

Az, hogy rügyeznek a fák, hogy lassan zöldbe borul minden, az allergiásokat nem tölti el örömmel. Készüljünk fel együtt a pollenszezonra.

Mikor kezdődik pontosan?

Ha a pollennaptárt figyeljük, akkor hivatalosan már el is kezdődött az allergiaszezon, hiszen feburár közepe és vége már annak számít. Ahogy enyhül az idő, és kezd virágozni a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy, az ezekre érzékenyek már tapasztalhatják magukon az első tüneteket. De a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy akár már február végén is lehet magas a pollenszint.

Még van idő a megelőzésre?

Akinek az a terve, hogy tartósan szeretne megszabadulni a zavaró tünetektől, annak mielőbb orvoshoz kell fordulnia. Ugyanis az allergén immunterápiát már az allergén növény pollenszórása előtt két-három hónappal el kell kezdeni. Vagyis, ha valami olyasmitől könnyezik a szemünk vagy tüsszögünk, ami júniusban kezd virágozni, akkor márciusban meg kell megkezdeni a kezelést.

Ha pedig tüneti kezelést választunk, például orrsprayt, szemcseppet vagy allergia elleni gyógyszert, akkor se várjuk meg azt az állapotot, amikor folyamatosan dörzsöljük a szemünket, és napi tíz csomag zsepit elhasználunk. Figyeljük a pollenjelentéseket, és egyből forduljunk orvoshoz, ha megjelenik a színen az a növény, ami a szenvedésünket okozza. A gyógyszeres kezelést pedig legalább egy-két héttel a várható szezon előtt kezdjük el.

Érdemes most allergiavizsgálatra menni?

Amennyiben még teljesen tünetmentesek vagyunk, menjünk el bőrpróbára, ahol kiderülhet, mire vagyunk allergiásak. De ha már javában viszket a szemünk vagy folyik az orrunk, halasszuk akkorra, amikor ezek már elmúltak, mert a bőrteszt akár súlyosbíthatja is a panaszainkat. A vérvizsgálatot viszont akkor is el tudjuk végeztetni, ha tart az allergiaszezon.

 

Extra tipp: Pollen-stop

Próbáljuk ki azt a trükköt, hogy rendszeresen átmossuk az orrunkat, mert így megszabadulhatunk a nyálkahártyán megtapadó pollenektől, amivel enyhíthetjük a panaszokat.

 

 

Kapcsolódó cikkeink